Бездимните устройства стават все по-разпространени, но същевременно с това нараства и броят на директни изгаряния на белите дробове, следствие използването им. В САЩ докладите с увреждания на белите дробове достигат 2000 случая.


Скорошно проучване показва, че бездимните устройства могат да оказват вредни ефекти още върху сърцето, мозъка и кръвоносните съдове. Според резултатите от няколко проучвания сърцето дори може да бъде увредено в по-голяма степен, в сравнение с вредните ефекти на обикновените цигари.


Изследователите от Медицинския университет в Майнц, Германия установяват, че е налице промяна в лигавицата на съдовете при животински модели, като включително е налице увреждане и на кръвоносните съдове в мозъка.Т. нар. ендотел има ролята да осигурява съкращението и последващото отпускане на съдовата стена, като чрез този механизъм се поддържат стойностите на кръвното налягане в константни граници. Освен това от него се освобождават химични вещества, които предотвратяват „слепването” на клетки и протеини по стената на кръвоносния съд, водещи до ограничаване на лумена му. Стеснените кръвоносни съдове са рисков фактор за миокарден инфаркт и деменция.


В друго скорошно проучване изследователите Smidt Heart Institute в Лос Анджелис установяват, че електронните цигари имат отрицателно влияние най-вече върху сърдечната тъкан.


Учените измерват кръвното налягане при 20 здрави лица между 30 и 40-годишна възраст, които често употребяват електронни цигари. При тях била изследвана функцията на коронарните артерии (хранещи сърцето) преди и след пушене. Тестовете били проведени в покой и по време на физическо натоварване.


При пушачите на обикновени цигари кръвното налягане се увеличило плавно при инхалиране на тютюневия дим, а при физическото натоварване постепенно се понижило. За разлика от това при пушещите електронна цигара и в двата случая кръвното налягане било с резки промени в стойностите.
Заключението е, че в електронните цигари се съдържат токсини, които пряко оказват влияние на регулацията на кръвното налягане.


Все още данните за влиянието и ефектите на електронните цигари върху организма са твърде малко, тъй като устройствата се разпространяват масово през последните 10 години. Ще е необходим по-дълъг период от време, за да бъде установено влиянието им върху различните органи.


В Обединеното кралство бе регистриран случай на тийнейджър, който развива възпаление на белите дробове, познат като хиперсензитивен пневмонит, след използването на електронни цигари.