Изключително тънко електронно устройство, което се поставя на кожата и измерва жизнени показатели, демонстрира международен екип от учени.

 


Иновативното устройство може да провери сърдечната честота, мозъчната активност и мускулните контракции. Освен това, има редица други приложения, например по отношение на физическа рехабилитация и протезиране.


 


Премахването на обемистото окабеляване и електродите, използвани в сегашните монитори, прави новото устройство по-удобно за пациентите, констатират изследователите, цитирани от сп. Science.

 


„Целта е да се размие разликата между електрониката и биологичните тъкани. Усилията ни са насочени към преработване и предефиниране на електрониката ... да изглежда много повече като човешкото тяло, в конкретния случай повърхностните слоеве на кожата.“, обяснява Джон Роджърс от Университета на Илинойс.  

 


Изследователите вграждат електронни сензори в нишка, по-тънка от диаметъра на човешки косъм, поставени върху полиестер. Той е подобен на този, който се използва за временни татуировки, популярни сред децата.

 


Резултатът е сензор, който е достатъчно гъвкав, за да се движи с кожата и да се придържа без лепила.

 


Други приложения на устройството могат да включват мониторинг на мозъчните вълни, движение на мускулите, наблюдение на ларинкса за говор, излъчване на топлина при лечение на рани. Може дори да бъде направено чувствително на допир и в бъдеще да се поставя в изкуствени крайници, казва Джон Роджърс.

 

 

Работата на изследователите по иновативното устройство, измерващо жизнени показатели, продължава.