Какво представлява електромиографията?

Електромиографията (ЕМГ) е диагностична процедура, която оценява здравословното състояние на мускулите и нервните клетки, които ги контролират. Тези нервни клетки представляват моторните неврони, които провеждат електрическите сигнали, каращи мускулите да се свиват и отпускат. ЕМГ превежда тези сигнали в графики или числа, като помага на лекарите да поставят диагноза.


ЕМГ се извършва с помощта на апарат, наречен електромиограф, чрез който се получава запис, наречен електромиограма. Електромиографът открива електричният потенциал, генериран от мускулните клетки, когато тези клетки са електрически активирани. Сигналите могат да бъдат анализирани, за да се открият аномалии, свързани с различни нарушения.При кои симптоми е препоръчително да се извърши електромиография?

Резултатите от електромиографията помагат на лекарите да диагностицират мускулни нарушения, нервни разстройства и нарушения, засягащи връзката между нервите и мускулите. Обикновено ЕМГ се препоръчва при симптоми на мускулно или нервно разстройство. Тези симптоми могат да включват изтръпване, скованост или необяснима слабост в крайниците, както и мускулни болки или спазми, парализа, тремори и др.


Резултатите от ЕМГ помагат за определянето на основната причина за тези симптоми. Възможните причини могат да включват:

  • Мускулни нарушения, като мускулна дистрофия;
  • Нарушения, като миастения гравис, които засягат способността на моторния неврон да изпраща електрически импулси към мускула;
  • Радикулопатии;
  • Разстройства на периферните нерви, като синдром на карпалния тунел, които засягат нервите извън гръбначния мозък;
  • Нервни разстройства, като амиотрофична латерална склероза.


Кога електромиографията е противопоказна?

Лекарят трябва да бъде уведомен за всички лекарства, които се приемат от пациента, с рецепта или без. Важно е лекарят да бъде осведомен за евентуално нарушение на кръвосъсирването, наличието на пейсмейкър или имплантируем дефибрилатор. Преди електромиографията е препоръчително да се спази следната подготовка:

  • Избягване на пушенето поне три часа преди процедурата;
  • Не трябва да се консумира храна и напитки, които съдържат кофеин, 2-3 часа преди процедурата;
  • Нужно е измиване или вземане на душ, за изчистване на кожата. Не трябва да се използват лосиони или кремове след измиването, защото пречат на извършването на процедурата;
  • Препоръчително е носенето на удобни дрехи, които няма да пречат при извършването на процедурата.