В последните две години дезинфектантите за ръце се превърнаха в част от ежедневието ни. В резултат на честото им използване възникват кожни раздразнения предимно по кожата на ръцете, които протичат с изсушаване, зачервяване, сърбеж и дискомфорт.

 

Като първи мерки, които трябва да се предприемат са използването на по-малко агресивни сапуни и интензивно прилагане на емолиентни кремове. При възникнало кожно раздразнение се препоръчва използването на емолиентни кремове с високо съдържание на глицерин, ниацинамид и масла от естествен произход. Тези съставки потискат локалното възпаление, омекотяват кожата и възстановяват естествената ѝ бариерна функция.


 

Тези кремове обикновено са с по-тежка текстура и попиват по-бавно. При остри състояния, когато кожата е суха, на места зачервена, дори напукана се препоръчва емолиентният крем да се нанася след всяко измиване на ръцете. Той трябва да се нанася в количество, което успява да омекоти кожата. Излишното количество крем не дава повече ползи, но ако след нанасяне на крема кожата все още е суха, това означава, че количеството нанесен крем е недостатъчно.

 

При такова интензивно използване на емолиентен крем заедно с използване на неагресивни сапуни в рамките на 5-6 дни състоянието на кожата започва да се подобрява. Това изобщо не означава спиране на емолиентния крем. Може да се намали честотата на нанасяне, но не и да бъде спрян изцяло. 

 

Ако след гореспоменатия срок не се наблюдава подобрение в състоянието на кожата или дори влошаване, се предприема добавяне и на локални кортикостероиди, които се назначават от лекар.

 

Локалните глюкокортикостероиди (ГКС, дермокортикоиди) проявяват мощен противовъзпалителен и антипруригинозен (противосърбежен) ефект. Противовъзпалителният ефект на ГКС се дължи на потискане синтезата на много от медиатирите на възпалението.

 

Те се класифицират в 4 основни групи:

  • I група: ГКС със слабо действие – Hydrocortison 0,1-1%. Тези кортикостероиди са най-безопасни при прилагане върху лицето и големи части от тялото.
  • II група: ГКС с умерено действие – Clobetasone 0,05%, Flumetasone 0,02%, Triamcinolone 0,1%
  • III група: ГКС със силно действие – Betamethasone 0,1%, Fluocinolone 0,025%, Methylprednisolone 0,1%, Mometasone 0,1%
  • IV група:  ГКС със много силно действие: Clobetasol 0,05%

 

За лечение на кожни раздразнения на ръцете се прилагат предимно кортикостероидите от втора и трета група.

 

Библиография:

Medical Pharmacology at a Glance, 8th Edition