Mодифицирано екстази може да помогне в борбата срещу някои видове рак, сочи ново проучване, публикувано в списание Investigational New Drugs.


Изследователи от Бирмингамския университет създадоха модифицирана форма на екстази, която е 100 пъти по-ефикасна при атакуването на раковите клетки.


Новият препарат може да помогне при борбата с лимфоми, левкимии и миеломи, констатират учените, информира Dnes.bg, позовавайки се на БТА.


През 2006 г. изследователският екип от Бирмингамският университет установи, че употребата на екстази и някои анти-депресанти като Прозак могат на намалят развитието и растежа на раковите клетки.
 

NEWS_MORE_BOX

 


Психоактивните съединения в екстазито и антидепресантите действат директно върху централната нервна система (ЦНС), но дозата необходима за атакуването на раковите клетки може да се окаже изключително опасна за пациентите, констатират изследователите.


Поради тази причина учените заместват някои от атомите в екстазито с нови, като по този начин модифицират изцяло психотропното вещество. Този метод увеличава ефективността в борбата с раковите клетки до 100% и намалява токсичния ефект на екстазито върху мозъка.


Екстази е синтетичен ентактоген, чийто главен ефект е увеличаване секрецията и инхибирането на огромни количества серотонин, допамин и норепинефрин в мозъка.


На този етап проучването е проведено и наблюдавано единствено в лабораторни условия, но учените се надяват на скорошни изследвания на действието на модифицираното екстази и върху хора.