Ехокардиографията представлава неинвазивен метод, при който се използват ултразвукови вълни, за визуализиране в реално време на структурата и функцията на сърцето, по този начин могат да се идентифицират различни сърдечни заболявания. Съществуват различни видове ехокардиография, които се извършват в зависимост от целите.


Трансторакална ехокардиография


Поставя се гел върху устройство (трансдюсер). Трансдюсерът се притиска здраво към кожата, насочвайки ултразвука през гърдите към сърцето. Трансдюсерът записва ултразвуковата вълна, която се отразява от сърцето. Компютърът превръща ехото в образ на монитора.Трансезофагеална ехокардиография


Ако има нужда от по-подробно изображение или е трудно да се получи ясна картина на сърцето със стандартна ехокардиография, може да се препоръча трансезофагеална ехокардиография.


При трансезофагеалната ехокардиография, тръба, съдържаща трансдюсер (сонда), се насочва надолу през гърлото в хранопровода, за да достигне непосредствена близост до сърцето. Трансдюсерът записва ултразвуковата вълна, отразена от сърцето, а компютърът я превръща в изображение на сърцето, което може да се разгледа на монитор.


Доплерова ехокардиография


При доплерова ехокардиография се изследват сърцето и кръвоносните съдове, като също се използват ултразвукови вълни. Доплеровата ехокардиография помага да се определи скоростта и посоката на притока на кръв. Тя дава и възможност да се даде представа за функционирането на  сърдечните клапи, сърдечния дебит и структурата на сърцето.


Доплеровите техники обикновено се използват при трансторакални и трансезофагеални ехокардиографии. Тези техники могат да се използват и за проверка на проблеми с кръвния поток и кръвното налягане в артериите на сърцето, което стандартното изследване с ултразвук може да не открие. Кръвният поток, който се показва на монитора, е оцветен, за да помогне на лекаря да определи проблемите.


Стресова ехокардиография


Някои сърдечни проблеми - особено тези, включващи артериите, които доставят кръв към сърцето (коронарните артерии), възникват само по време на физическа активност.

 

При стресова ехокардиография ултразвуковите изображения на сърцето се правят преди и непосредствено след вървене по бягаща пътека или използването на тренажор.


При невъзможност да се извърши такова упражнение, може да се инжектира лекарство, което да накара сърцето да достигне активност, подобна на тази при упражнение.