При наличието на болка в областта на корема, която е с неизяснен произход, ехографията е първият образен метод, използван за „откриването“ на проблема. Това е така, защото ултразвуковото изледване има редица плюсове:

  • Лесно достъпно е - всяка болница разполага с ехограф;
  • Извършва се бързо - не е необходима предварителна подготовка, а състоянието на органите се установява още с поставянето на трансдюсера върху областта на корема;
  • Дава изключително добра информация за размерите, разположението и структурата на коремните органи, и по-специално за черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците, слезката и панкреаса. Стомахът и червата са недостъпни за оглед, поради наличието на въздух в тях, който отразява ултразвуковите вълни.

Ехографията на абдоминална област е сред най-често използваните образни методи. Рутинна практика е в големите лечебни заведения, а също и като скринингов метод за откриването на различни заболявания, тъй като дава полезна информация за общото състояние на коремните органи. Но кои са патологиите на панкреаса, които могат да се „видят“ с помощта на ултразвук? До колко е точно това изследване? Съществуват ли пречки, които да затруднят поставянето на диагноза?


Панкреасът, известен още като задстомашна жлеза, е разположен в горната част на корема, зад стомаха и в близост до дванадесетопръстника. Състои се от три части - тяло, глава и опашка. Във функционално отношение се разделя на екзокринна част (отделящ ензими, които вземат участие в процеса на храносмилане) и ендокринна част (отговорна за продукцията на хормоните инсулин и глюкагон, които имат важно значение за поддържане нивото на кръвната захар).Състояния, при които се препоръчва провеждането на абдоминална ехография:

  • За откриване на причината за болка в корема - ултразвуковото изследване ще ни предостави ценна информация за състоянието както на панкреаса, така и на други органи. Може да констатира наличието на камъни в жлъчния мехур или в бъбреците.
NEWS_MORE_BOX
  • За откриване на увреждане на панкреаса - eдно от често срещаните заболявания е острият панкреатит. То се представя като оток на задстомашната жлеза, възможно е и наличие на течна колекция около нея. При пречка в оттичането на панкреатичните ензими се наблюдава разширение на панкреатичния канал. Причини за това могат да бъдат камъни от жлъчният мехур, различни доброкачествени или злокачествени образувания, притискащи канала отвън и други.
  • За разграничаване на плътно от кистично образувание - киcтaтa e кyxo oбpaзyвaниe с капсула, кoeтo е изпълнено с тeчнocт. Cъдъpжимoтo ѝ e ceкpeт oт зaдcтoмaшнaтa жлeзa, cъдъpжaщ eнзими. Кистите могат да бъдат вродени и придобити (възпалителни, травматияни, в резултат на задръжка на секрет, паразитарни и неопластични). Освен това е възможно откриването на злокачествени новообраувания, а също и да се прецени степента на ангажираност на органа и околните структури.
  • За подпомагане на въвеждането на иглата при биопсия на панкреас - при вземането на тъканна проба е необходимо точно преценяване на пътя на иглата. Целта е да се избегне нараняването на други органи, а също и да се убоде точно зоната на интерес. Това се прави под ехографски контрол.

Съществуват ли пречки в провеждането на изследването?

Ехографията е субективен метод от образната диагностика. Получаването на образа зависи от опита на преглеждащия лекар. Поради особеното разположение на панкреаса (зад стомаха и дванадесетопръстника), той трудно се оглежда. Има случаи, в които той може да се види само, ако е патологично променен. Ако има по-обилно количество въздух (аероколия) или контрастна материя в стомаха и червата, ултразвуковите вълни не могат да достигнат до другите коремни органи. Изследването на панкреаса може да е възпрепятствано, ако сте със силно затлъстяване, а също и когато в областта на корема има възпаление или скорошна оперативна интервенция.