Европейската комисия (ЕК) одобри шести договор за осигуряване на ваксина срещу Ковид-19.

 

Новото споразумение е с щатската фармацевтична компания Moderna и осигурява доставката на 160 млн. дози от нейната потенциална ваксина.


 

Договорът предвижда първоначално да бъдат закупени 80 млн. дози от името на всички страни-членки на ЕС, с възможност да бъдат доставени още 80 млн. дози, след като ваксината докаже своята безопасност и ефективност.

 

Според ЕК резултатите от клиничните изпитвания досега показват, че ваксината на Moderna е показала висока ефективност срещу Ковид-19.

 

Всяка държава-членка ще получи ваксината по едно и също време и цена и пропорционално на броя на своето население.

 

Това е шестият договор за доставка, който ЕК сключва с фармацевтична компания за ваксина срещу Ковид-19. Страните от ЕС ще имат най-големият набор от ваксини срещу заболяването в света, посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в свое изявление.

 

Вече бяха подписани договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer и CureVac. Преговори се водят и с американската фармацевтична компания Novavax.

 

Така запасът от ваксини, който е договорен от ЕК, вече възлиза на близо 2 млрд. дози, предава Ройтерс.

 

Всички шест ваксини ще бъдат оценени от Европейската агенция по лекарствата и пуснати на пазара, след като докажат своята безопасност и ефективност.

 

Европейската комисия е събрала 16 млрд. евро от май досега за изследвания, лечение, диагностика и разработване на ваксини срещу коронавируса.

 

ЕК ще предостави и близо 800 млн. евро за механизма COVAX в рамките на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“. Целта на инициативата е чрез дарения на държави с високи доходи да се гарантира, че страните с ниски и средни доходи ще имат равен достъп до ваксините, които се разработват.

 

Moderna е американска биотехнологична компания с фокус в разработването на нов тип ваксини на основата на синтетична информационна РНК (иРНК), която се вмъква в човешките клетки, за да предизвика имунен отговор.

 

Към 20-ти ноември в света не е одобрено нито едно лекарство на базата на иРНК за употреба при хора.

 

Миналата седмица Moderna съобщи, че експерименталната й ваксина, която ще се прилага в две дози, е показала 94,5% ефективност за предотвратване на Ковид-19.