Щатската фармацевтична компания Pfizer и немската биотехнологична компания BioNTech отправиха предупреждение, че ефикасността на ваксината им срещу Ковид-19 не е гарантирана, ако втората доза не се постави 21 дни след първата.

 

Двете компании нямат клинични доказателства, че организмът остава защитен от коронавируса след това, предава БНР.


 

Доказано е само, че ваксината може да бъде ефикасна, ако втората доза се постави най-късно до 42 дни след първата.

 

От Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) обявиха, че лицензираните срокове между двете дози от ваксината трябва да се спазват. В противен случай употребата на ваксината на Pfizer и BioNTech би била в нарушение на издаденото разрешително.

 

Изявленията на ЕАЛ идват, след като правителството на Дания одобри официално периодът между двете дози да е до 6 седмици. Подобно предложение се обсъжда и от германското правителство.

 

Мотивът е недостиг на ваксини заради производствения капацитет на Pfizer и BioNTech. Тяхната ваксина срещу коронавируса засега е единствената одобрена от Европейския съюз.

 

Втората пратка ваксини на Pfizer за България, която се състои от 25 000 дози, пристигна на 4-ти януари.

 

Софийската РЗИ, БулБио, РЗИ-Бургас, РЗИ-Варна и РЗИ-Пловдив ще разпращат ваксините веднъж седмично на останалите РЗИ в страната, след предварителна заявка и по график.

 

Втората доза на вече ваксинираните срещу Ковид-19 медицински служители ще бъде поставена в срок от 21 дни след първата, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Очаква се до две седмици у нас да започне и ваксинирането на желаещите учители и на обитателите и персонала на домовете за възрастни хора.

 

Междувременно лицензирането на ваксината срещу Ковид-19 на щатската фармацевтична компания Moderna за Европейския съюз се отложи.

 

Европейска агенция по лекарствата трябваше да вземе решение за ваксината на Moderna на 4-ти януари. Засега не се посочва на какво се дължи отлагането.

 

От Moderna посочват, че са увеличили производствения си капацитет и могат да доставят между 600 милиона и 1 милиард ваксини до края на годината.

 

Евентуално одобрение от Европейската агенция по лекарствата би позволило да се увеличат доставките на ваксини за страните членки на Европейския съюз.