Мнозина от нас редовно приемат болкоуспокояващи медикаменти, но изследователи предупреждават, че ефикасността им може да зависи не само от дозата или времето от денонощието, но и от пола. Това е, защото хормоните и гените се отразяват на начина, по който организмът метаболизира медикаментите
 
По време на новото проучване специалистите установяват, че на жените се предписват лекарства, които е възможно никога да не са специално тествани върху жени. 
 
Те поясняват, че жените са изключвани от клиничните изпитвания, поради убеждението, че „всички са еднакви“. Смята се, че новият тестван медикамент или антидепресант е еднакво ефективен и при двата пола. 
 
Все по-голям брой учени твърдят, че хормоните и генетичните различия се отразяват върху начина, по който медикаментите действат в организма. Това означава, че може да повлияят различно при мъжете и жените.
 
Изследователите твърдят, че в клиничните изпитвания трябва да взимат участие представителите и на двата пола, за да може медицината да напредва с по-бързи темпове.
 
От данните на предишни проучвания става ясно, че ибупрофен е много по-ефективен сред мъжете, докато при жените се установява по-добър ефект по отношение на облекчаване на болката от приема на опиоиди
 
В данните на друго проучване се посочва, че жените отговарят по-добре на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина, докато при мъжете болката се облекчава по-ефективно, вследствие на приема на трициклични антидепресанти. 
NEWS_MORE_BOX
 
Изследователите поясняват, че една от причините жените да не бъдат включени в клиничните изпитвания се дължи на колебанията в нивата на хормоните естроген и прогестерон по време на менструалния цикъл
 
Тези хормони обаче са замесени във всички биологични процеси, включително чувствителността към мастни киселини или способността на организма да метаболизира простите захари. 
 
Специалистите допълват, че тези различия имат последици за всички клинични проучвания, без значение дали тестват ефектите на медикамента или способността на организма да толерира трансплантация на орган. 
 
Данните са публикувани в сп. Cell Metabolism.