Учени откриха механизма, с помощта на който коронавирусът SARS-CoV-2 потиска синтеза на протеини в заразените клетки и се справя с имунната система на гостоприемника. Откритието е на екип учени от Генетичния център и Лабораторията по функционален геномен анализ към Мюнхенския университет и Института по молекулярна вирусология на Университетския медицински център в Улм. 


Според изследователите ключова роля за този опасен за живота механизъм играе вирусният протеин Nsp1. С негова помощ вирусът се захваща за клетката и се размножава. Nsp1 се свързва с рибозомната субедицима 40S, която осигурява свързването на матричната РНК (мРНК) към рибозомите и последващия синтез на протеини при транслацията. Единият край на протеина взаимодейства със субединицата по начин, по който предотвратява свързването на мРНК.


Спирането на синтеза на протеини води до пълно потискане на една от основните системи за защита на организма срещу инфекции, обосновават се учените. В резултат на това вроденият имунен отговор спира да действа, тъй като спира да функционира важна сигнална каскада.Именно изключването на първичния имунитет може да е една от причините за развитието на животозадстрашаващи състояния, включително и цитокиновата буря, предполагат изследователите.


Те смятат, че един от подходите за неутрализилане на новия коронавирус може да бъде разработването на препарат, който да блокира свързването на вирусния протеин Nsp1 с рибозомната субединица. 


Изследването е представено в сп. Science.