Европейската комисия (ЕК) планира до края на юли 70% от пълнолетните европейци да получат поне една доза от одобрените ваксини срещу ковид-19 и обмисля ваксиниране на децата и тийнейджърите.

                       

За целта ще бъде сключен най-големият договор за доставка на ваксини досега с Pfizer и BioNTech, а иРНК ваксините ще получат водеща роля в масовата ваксинация в ЕС.


 

Това стана ясно по време на посещението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в белгийския завод на Pfizer за производство на ваксини в град Пурс.

 

На визитата са присъствали белгийският премиер Александър Де Кроо, изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла и съоснователят на BioNTech Йозлем Тюречи.

 

По думите на фон дер Лайен ЕС е водеща сила по производство на ваксини, базирани на иРНК технологията. Само в белгийския завод на Pfizer са произведени 1 млрд. ваксини досега, а производственият му капацитет ще бъде увеличен с 20%, което ще го превърне в един от най-големите заводи за ваксини в света.

 

През миналата седмица в ЕС е имало средно по 2,5 млн. ваксинации на ден. Към края на април 24,5% от пълнолетните европейци са ваксинирани с поне една доза, докато 9,1% са напълно ваксинирани.

 

Само за месец делът на ваксинираните европейци се е удвоил, а доставките на ваксини ще се увеличат четирикратно през второто тримесечие в сравнение с първото. Фон дер Лайен подчерта, че от декември ЕС е изнесъл над 155 млн. ваксини в 87 страни по света и износът е равен на количествата, доставени за европейските страни.

 

Председателят на ЕК допълни, че трудното начало на ваксинацията е било преодоляно с помощта на усилията на BioNTech-Pfizer.

 

 „иРНК ваксините ще играят централна роля в плана за готовност на ЕС за борба с ковид-19 и други вируси“, заяви фон дер Лайен. Тя обяви, че гъвкавостта на иРНК технологията ще позволи лесна адаптация на ваксината към евентуални нови варианти на вируса.

 

Новият договор, който до дни ще се сключи с BioNTech-Pfizer, предвижда доставката на 1,8 млрд. ваксини в периода 2021-2023 г. Така ще се осигурят ваксини за реваксинация в идните години и ще се осигури възможност за ваксиниране на децата в ЕС.

 

Според през второто тримесечие 70% от европейците ще получат първа ваксина до края на юли, а това е с месец по-рано от обявения първоначално срок до края на лятото. Тя уточни, че досега не е взето решение дали ЕС ще съди AstraZeneca заради нарушените доставки на ваксини през първото тримесечие.