Нови изследвания показват, че един кръвен тест е достатъчен да потвърди диабет тип 2, спестявайки време на пациентите и разходите за здравни грижи.

 

В момента се препоръчва тест на кръвната захар или на гликирания хемоглобин (HbA1c), който се повтаря след известно време за потвърждение на резултата.


 

Освен че това губи време и средства, се случват пропуски в точното диагностициране. В новото проучване изследователите са разгледали данните на повече от 13 000 души със сърдечни заболявания в САЩ. Продължителното изследване е започнало през 80-те години на миналия век и през цялото време са записвани ценни данни от участниците, включително за диабета.

 

След анализ на тези данни става ясно, че положителен резултат от изследването на кръвната глюкоза или на HbA1c само от една кръвна проба, може да потвърди диабет тип 2.

 

Настоящият стандарт забавя диагнозата заради повторните посещения при лекар и провеждането на тестове, коментират американските експерти. Важно е да се знае, че диабетът може да се отрие при едно изследването. Важно е лечението на пациентите да става възможно най-скоро, с което да се предотвратят усложненията от диабета, като сърдечносъдови заболявания, бъбречно увреждане и др.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Предвид големия брой хора, болни от диабет, специалистите съветват всяка аномалия на глюкозата, да се счита за достатъчна причина за започване на превантивно лечение. Това става с обучение на пациента и лекарства от първа линия като метформин.

 

Ако е необходим само един диагностичен тест, последващото посещение на пациента в здравното заведение, ще бъде много по-полезно. Тъй като ще могат да се разглеждат ползите от лечението, а не потвърждение на диагнозата, както при досегашните тестове, коментират американски експерти.

 

Изследването е публикувано в списание Annals of Internal Medicine.