Комитетът по безопасност към Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) заключи, че образуването на необичайни кръвни съсиреци трябва да бъде включено към редките нежелани реакции на ваксината Vaxzevria, по-известна като ваксината срещу Ковид-19 на AstraZeneca.

 

ЕАЛ съветва медицинските лица и хората, на които ще се поставя ваксината, да бъдат запознати с възможността в много редки случаи да се образуват кръвни съсиреци, съчетани с ниски нива на тромбоцити.


 

Повечето от съобщените случаи на образуване на тромби са настъпили при жени под 60-годишна възраст две седмици след поставяне на ваксината.

 

В тази връзка на извънредно заседание Националният оперативен щаб реши, че у нас ваксината на AstraZeneca ще продължи да се прилага, но с повишено внимание при жени под 60 години.

 

Образуването на тромби ще бъде включено и в листовката на ваксината като много рядък страничен ефект.

 

Случаите на кръвни съсиреци след ваксинация са най-често в мозъка (мозъчна венозна синусова тромбоза), корема (тромбоза на спланхнична вена) и в артериите, заедно с ниски нива на кръвни тромбоцити и понякога кървене.

 

Комитетът по безопасност е извършил задълбочен преглед на 62 случая на мозъчна венозна тромбоза на синусите и 24 случая на тромбоза на сланхнична вена, докладвани към 22 март 2021 г., 18 от които са довели до смърт.

 

Към 4 април 2021 г. Европейският лекарствен регулатор е получил общо 169 съобщения за образуване на мозъчен кръвен съсирек и 53 за тромбоза на сланхничната вена. Те са постъпили от страните в Европейската икономическо пространство и Великобритания, където общо около 34 милиона души са били ваксинирани с AstraZeneca към тази дата.

 

Според лекарствената агенция образуването на тромби е много рядък страничен ефект и ползите от поставянето на ваксината продължават да бъдат по-големи от рисковете, защото тя предпазва от тежко боледуване от Ковид-19, хоспитализация и смърт.  

 

Възможно обяснение за комбинацията от тромби и ниски нива на кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, наблюдавано при хора, лекувани с хепарин,  или т. нар. хепарин индуцирана тромбоцитопения.

 

ЕАЛ ще продължи да проучва безопасността на всички ваксини срещу Ковид-19. Медицинска помощ трябва да се потърси незабавно, в случай, че след поставяне на ваксина се наблюдават следните симптоми:

  • Задух;
  • Болка в гърдите;
  • Подуване на крака;
  • Постоянна коремна болка;
  • Неврологични симптоми, включително силно и продължително главоболие или замъглено зрение;
  • Малки кръвни петна под кожата извън мястото на инжектиране.