Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) обяви, че транссексуалността вече няма да се разглежда като психично заболяване.

 

Преди това организацията беше кодирала "несъответствието между половете", по-известно като джендър дисфория, като психично заболяване в Международната класификация на болестите. Джендър дисфорията е поставена в новосъздадена глава за сексуалните здравни условия там.


 

Международната класификация на болестите е изключително важен документ, който се използва за напътствия от здравни агенции по целия свят. Той определя стандарта за лечение на болестите и засяга всички проблеми - от бюджетите за здравеопазване до това как да се изразходват парите за изследвания.

 

Джендърната дисфория се случва, когато има конфликт между физически определения пол на дадено лице и пола, с който той/тя се идентифицира. Засяга хората по различен начин - начина, по който човек се изразява, поведението му, обличането и самооценката.

 

Някои хора искат социални преходи, като това преди всичко включва промяна на местоименията, ползването на обществените тоалетни по указан пол и др.

 

Друг преход е медицинският, чрез операция за смяна на пола или хормонално лечение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

"Джендър дисфорията беше извадена от психичните заболявания, защото това всъщност не е състояние на заболяване и оставянето му там щеше да доведе до дискриминация", каза д-р Лале Сай, координатор на Департамента по репродуктивно здраве и изследвания на СЗО. Тя добавя, че поставянето му в друга глава е било необходимо, за да се намали стигмата, като същевременно се осигури достъп до необходимите здравни интервенции.

 

Transgender Europe приветства промяната. В изявление се казва, че това е историческо постижение, с което глобалната транс общност се бори от много години и +това поставя основата на нова ера срещу несправедливостта".

 

Въпреки, че се счита за голям ход за СЗО, други организации все още класифицират половата дисфория като психично заболяване.