Даването на двойни дози Tamiflu (оселтамивир) на тежко болни от грип не носи допълнителни здравни ползи, показва рандомизирано клинично проучване, което окончателно слага край на дългогодишния спор в сферата на пулмологията. Съвсем доскоро много специалисти бяха убедени, че прилагането на по-високи от препоръчваните дози при тежко болни пациенти увеличава шансовете им за възстановяване.

 

Проучването може да се окаже от голямо значение предвид надвисналата опасност от нова епидемия, този път предизвикана от щама H7N9, притесненията от който нарастват все повече. Смъртните случаи в Китай са вече 36. Някои страни вече са започнали да се запасяват с противовирусни медикаменти, водещ от които през последните години е Tamiflu.


 

Предишни проучвания са показали, че ранното започване на лечение с Tamiflu ускорява възстановяването от сезонен и пандемичен грип. Оселтамивир повишава и преживяемостта при тежко болни, хоспитализирани пациенти.

 

Рандомизираното клинично проучване, проведено с 326 болни в Сингапур, Тайланд, Виетнам и Индонезия показва, че даването на двойни дози в продължение на пет дни не понижава вирусния товар и не подобрява клиничния изход в сравнение със стандартната доза.

 

Проучването е публикувано в British Medical Journal