Два медикамента за лечение на метастатичен рак на бъбреците са в надпревара за одобрение от регулаторните органи. Става дума за препаратите Cabometyx на компанията Exelixis и Sutent на Pfizer.  
 
Cabometyx обаче е надминал лекарството на Pfizer в клиничното проучване, съобщава Reuters.
 
В момента медикаментът е одобрен за приложение само при пациенти, които вече са получили предшестващо лечение, докато Sutent се прилага като първоначална терапия. Въпреки това, през последните месеци очакванията бяха именно препаратът на Exelixis да постигне по-голям успех.
 
Резултатите от втората фаза на проучването бяха представени на Европейската асоциация по медицинска онкология и показват намаление с 31% в прогресията на заболяването или смъртността сред пациентите, приемащи Cabometyx. Освен това, при пациентите, подложени на терапия с Cabometyx, са минали средно 8,6 месеца преди заболяването им да се влоши, докато при останалите – 5,6 месеца.
NEWS_MORE_BOX
 
 
 
"Тези данни показват, че Cabometyx има потенциала да се превърне във водещ стандарт за лечение", заяви ръководителят на изследването Тони Чуири от Онкологичния институт в Бостън.
 
Въз основа на най-новите клинични данни, от компанията Exelixis заявиха, че планират да подадат заявление за регулаторно одобрение на медикамента им като водещо средство за лечение на напреднал рак на бъбреците.
 
Коментирайки резултатите, Бърнард Ескудиер от френския институт Густав-Руси, препоръча допълнителни изследвания за използването на препарата като водеща терапия, но и заяви, че показаните добри резултати са покачили надеждите за по-нататъшни одобрения в лечението. 
 
Междувременно, лекарството на Pfizer е показало задоволяващи резултати в третата фаза на проучването, при пациенти, които са имали частично или цялостно отстраняване на бъбрека