Ново проучване показва, че приемът на витамин D може да се окаже изключително ефикасно допълнение при лечение на астма.

 

Проследяването на дългосрочния ефект от прием на витамин D при астматици сочи, че тежестта на астматичните пристъпи се редуцира наполовина. Нещо повече, редовното набавяне на достатъчни дози от този мастноразтворим витамин може да премахне нуждата от прием на стероидни лекарства за лечение на астма.


 

Данните са получени след мащабно проучване на екип от университета Queen Mary в Лондон и са публикувани преди броени дни в раздела за респираторни заболявания на авторитетния журнал The Lancet.

 

Въпреки че е позната на медицината отдавна и въпреки че засяга огромен брой хора, астмата все още се категоризира като нелечимо заболяване. Разработени са обаче някои методи за успешно контролиране честотата и тежестта на астматичните пристъпи във всяка възраст.

 

За съжаление, в повечето случаи лечението на астма изисква назначаване на лекарства, чиито странични ефекти възпрепятстват безопасния им и редовен прием. Затова търсенето на иновативни и щадящи методи за лечение на астма продължава. Резултатите от проучванеот на лондонския научен екип показва, че сме близо до откриването на такъв. При това, разчитайки на безопасни и напълно естествени продукти, какъвто е витамин D.

 

Астмата протича като хронично възпалително респираторно заболяване, проявяващо се в различни форми. Най-често възпалителните процеси в бронхите са провокирани от свръхчувствителност на имунната система към продукти, които тя погрешно възприема като алергени – прахови частици, полени, плесени и др. Това е причина астмата да се разглежда като състояние, асоциирано с автоимунните заболявания и алергиите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Именно ролята на имунната система в проявите на астма позволяват витамин D да оказва позитивно влияние върху тях. Витамин D действа като мощен имуномодулатор. Той подпомага дейността на имунната система и координацията между отделните ѝ компоненти. Едно от ключовите му действия е свързано с регулиране свръхчувствителността на имунната система.

 

В допълнение към позитивните ефекти на витамин D върху честотата на пристъпите, учените доказват и още една закономерност. При проследяване състоянието на близо 1000 души, потърсили спешна помощ по време на астматичен пристъп, е установен дефицит на витамин D в организма. Той се разглежда като важен фактор за отключване на проявите на астма.

 

Предстоят допълнителни проучвания за допълване данните за ролята на витамин D при лечение на астма. И досегашната информация обаче е достатъчно обнадеждаваща, че разработването на напълно безопасно природно средство за окончателно лечение на астма е само въпрос на време.