Ехографията е метод от образната диагностика, който е в огромна полза на лекарите от различните медицински специалности. Дава богата информация за състоянието на коремните органи – черен дроб, слезка, панкреас, бъбреци, органите в таза – пикочен мехур, простатна жлеза, матка и яйчници. Ултразвуковата диагностика е застъпена и в кардиологията – ехокардиография. Множеството от предимства на този метод го правят задължителен при търсенето на много заболявания: лесно достъпен, евтин, бързо се извършва, няма задължителна предварителна потготовка, ултразвуковите вълни не оказват вредно въздействие върху организма, няма изисквания и ограничения за провеждането му.


На какъв принцип става получаването на образа?

С напредъка на технологиите непременно се усъвършенстват и различните методи за изследване. Ехографията не само помага на лекарите да преценят вида и структурата на конкретен орган, но също така позволява да се направи оценка и на кръвоснабдяването му. Това специфично допълнение към ултразвуковата диагностика носи названието „Доплер ехография“. Накратко това е ехографско изследване на кръвоносните съдове, като се използва известният от физиката Доплеров ефект за изобразяване на движението на кръвта в тях. Кристиан Доплер описва този ефект като зависимост между честотата на вълната на излъчваната светлина от движещ се обект и скоростта му на отдалечаване от наблюдаващия. В случая, при ехографските апарати, движещият се обект са еритроцитите в кръвоносните съдове.


NEWS_MORE_BOX


При какви състояния се препоръчва провеждането на Доплерово изследване?

Доплер ехографията дава информация за наличието на кръвен ток в изследваните съдове, както и неговата посока, скорост, турбуленции и други характеристики. Намира основно приложение в съдовата хирургия за диагностициране и оценка на тежестта на различни заболявания на кръвоносните съдове – артериални тромбози и емболии, аневризми (локално разширение в стената на съда), разширени вени, тромбози на вените, тромбофлебити и други. Методът се използва не само за диагностика, но също и за оценка на ефекта от лечението на съдовите заболявания.
Ехография с използването на Доплеров ефект се прилага и за скрининг и профилактика на атеросклерозата при рискови пациенти. Изобразяването на артериите на главата, корема и крайниците позволява откриване на критични стеснения и запушвания. Навременното им откриване прави възможна бързата реакция за лекуването им, а с това се предотвратява развитието на усложнения - гангрена, инсулт и инфаркт.


Доплерова ехокардиография

Доплеровата ехокардиография дава възможност за определяне сърдечния дебит, както и структурата, дебелината и функционирането на сърдечните клапи. Препоръчва се при пациенти със заболявания на сърдечните клапи, сърдечна недостатъчност, вродени сърдечни заболявания, кръвни съсиреци и други.


Този метод на изследване е напълно безвреден и може да се провежда многократно, според нуждата и преценката на съдовия хирург.