В аптеките могат да се намерят няколко бранда, които предлагат загряващи лепенки. Те се поставят директно върху кожата на място, където има проблем с надежда да успокоят болката. Лепенките представляват козметичен продукт, равномерно и едностранно промазан с капсаицин – активното вещество в лютите чушки. Капсаицинът има локално, ревулзивно свойство като засилва кръвообръщението на мястото, където е приложен.

 

Съществуват и друг вид загряващи лепенки, които действат на друг принцип. При тях в състава на лепенката има желязо. При контакт с кислорода във въздуха започва процес на бързо окисление, което е екзотермична реакция, съпроводена с отделяне на топлина. Тези лепенки се използват от хора, които имат чувствителност към капсаицин.


 

И при двата варианта, лепенките се поставят на чиста суха кожа и започват да действат в рамките на минути. Те са често използват продукт при спортистите и при хора с хронични мускулни и ставни болки.

 

Но един често задаван въпрос е доколко ефективни са загряващите лепенки? И дали са подходящи при всякакъв тип мускулни болки? При току-що получена контузия загряването е най-неподходящият вид лечение. Една прясна контузия често се съпровожда от остър възпалителен процес и допълнително загряване от лепенка би влошило нещата. Но топлината на лепенката би била от голяма полза при стари и хронични травми.

 

Основната функция на загряващите лепенки е да разширяват кръвоносните съдове. По този начин се засилва локалният кръвоток, което пък от своя страна помага за отпускането на стегнатите и болезнени мускули.

 

Нараняванията в тъканите активират нервните окончания в кожата, които се наричат ноцицептори (рецептори за болка). Те предават сигналите към мозъка и така го информират, че в тялото настъпва процес на нарушение на целостта му и мозъка отговаря с болков синдром. В същото време невротрансмитерите инициират рефлекс, който кара мускулите на мястото на контузията да се свиват, като често се стига до спазъм.

 

За щастие, загряването може да активира чувствителните на температура терморецептори, които подават сигнали и блокират сигналите на ноцицепторите. Подобно е и прилагането на натиск, което също успокоява болката. Така че ефективността на загряващите лепенки зависи от травмата, която ще се лекува.