Видове имунитет и ваксини

Имунната система се е изградила в еволюцията на човека като защитна реакция срещу инфекциите. Тя създава два вида имунитет: вроден и придобит. Вроденият имунитет е първата защитна линия, той е насочен срещу всички видове причинители на инфекции и човек се ражда с него. Придобитият имунитет се създава, когато в тялото попадне определен вид вирус или бактерия. Той е специфичен за съответен вид антиген. Придобитият имунитет може да бъде пасивен, когато се получава чрез инжектиране на антитела от друго лице или животно, или активен, когато е получен в резултат от срещата с определен вид бактерия или вирус. 


Ваксинацията може да създаде активен или пасивен изкуствен имунитет. Ваксини с живи бактерии или вируси - не причиняват заболяване, тъй като преди това са атенюирани чрез различни методи. Те водят до създаване на много траен имунитет. Ваксините от убити бактерии или вируси – водят до изграждане на изкуствен активен имунитет, но с по-малка продължителност. Те се създават чрез облъчване с ултравиолетови лъчи, обработка със спирт, висока температура и др. Ваксинацията може да създаде също и пасивен изкуствен имунитет чрез лечебен серум, който съдържа готови антитела срещу дадено заболяване.Разработване на ваксина срещу корованирус

Обикновено създаването на ваксина отнема години, но медицинските изследователи, работещи усилено в целия свят, се надяват да произведат ваксина срещу коронавирус за няколко месеца. Изследователи по света разработват повече от 165 ваксини срещу коронавирус, а 27 ваксини са на етап клинични изпитания с хора. Обикновено ваксините изискват години изследвания и тестове, преди да стигнат до клиниката, но научният медицински елит и Световната здравна организация прецени къде е възможно да се направи намаляване на сроковете за изпитание и се предостави все пак безопасна и ефективна ваксина до следващата година. 


Работа върху създаване на ваксина започна през януари с дешифрирането на генома SARS-CoV-2. Първите изпитания за безопасност на ваксините при хора започнаха през март. Някои от тях се провалиха, но друга част може да успеят да стимулират имунната система да изгради ефективен имунитет срещу вируса.


Процесът на тестване на ваксина преминава през няколко фази

Предклинично изпитване

Учените дават ваксината на животни като мишки или маймуни, за да видят дали тя предизвиква имунен отговор.

 

Фаза I: Учените дават ваксината на малък брой хора, за да тестват безопасността и дозировката, както и да потвърдят, че стимулира имунната система.


Фаза II: Учените дават ваксината на стотици хора, разделени на групи, за да видят дали ваксината действа по различен начин при тях. При това допълнително се тестват безопасността и способността на ваксината да стимулира имунната система.


Фаза III: Учените дават ваксината на хиляди хора и чакат да видят колко се заразяват в сравнение с доброволци, които са получили плацебо. Тези изпитания могат да определят дали ваксината предпазва от коронавирусна инфекция. Във всяка страна преглеждат резултатите от изпитванията и решават дали да одобрят ваксината или не. По време на пандемия ваксината може да получи разрешение за спешна употреба, преди да получи официално одобрение.


Различните държави и фирми се намират в различни фази на проучването

В предклинично изпитване

Френската фармацевтична компания Sanofi разработва ваксина срещу мРНК в партньорство с Translate Bio. В допълнение към тяхната мРНК ваксина, Sanofi разработва ваксина на базата на вирусни протеини. GSK ще допълни тези протеини с добавки, които стимулират имунната система. Компаниите очакват да започнат клинични изпитвания през септември.


Швейцарската компания Novartis ще произвежда ваксина на базата на лечение с генна терапия, разработена от Massachusetts Eye and Ear Hospital. Вирус, наречен адено-асоцииран вирус, който доставя фрагменти от гена на коронавирус в клетки. Изследванията на фаза I трябва да започнат в края на 2020 г.


Американската компания Merck обяви през май, че ще разработи ваксина от вируси на везикуларен стоматит, същия подход, който успешно използва за производството на единствената одобрена ваксина срещу Ебола. Компанията си партнира с IAVI


Ваксината на Vaxart е перорална таблетка, съдържаща аденовирус, който доставя коронавирусни гени. Те се подготвят за изпитанията от фаза I това лято.


Фаза I и II – комбинирани фази

Изследователите от Imperial College London разработиха "самоусилваща се" РНК ваксина, която стимулира производството на вирусен протеин за подсилване на имунната система. Те започнаха фазата I / II на 15 юни и си партнират с Morningside Ventures за производство и разпространение на ваксината чрез нова компания, наречена VacEquity Global Health. Изследователите очакват да разберат дали ваксината е ефективна до края на годината.


Индийският производител на ваксини Zydus Cadila е създал ваксина на базата на ДНК. На 3 юли те обявиха одобрение за започване на изпитвания върху хора, като станаха втората компания в Индия, която влезе в състезанието за ваксини Covid-19 след Bharat Biotech.


Преди десетилетие изследователите от Медицински център Beth Israel Deaconess в Бостън разработиха метод за изработване на ваксини от вирус, наречен Аденовирус 26(Ad26). Johnson & Johnson разработиха ваксини срещу Ебола и други заболявания с Ad26 и сега направиха такава за коронавирус. Ваксината е осигурила защита при експерименти с маймуни. Johnson & Johnson стартираха изпитания фаза I / II през юли и планират изпитанията фаза III през септември. Ако ваксината им бъде одобрена, те се надяват да направят милиард дози през 2021 г.


Базираната в Мериленд, Novavax е разработила начин да прикрепи протеини върху микроскопични частици. Те са създали ваксини за редица различни заболявания, използвайки този метод при създаването на ваксината срещу коронавируса. Тяхната противогрипна ваксина завърши изпитанията фаза III през март. 


Clover Biopharmaceuticals е разработила ваксина, съдържаща протеин от коронавируси. За допълнително стимулиране на имунната система, ваксината се прилага заедно с така наречените адюванти, произведени от британския производител на лекарства GSK и американската компания Dynavax


В сътрудничество с индийския съвет за медицински изследвания и националния институт по вирусология, индийската компания Bharat Biotech проектира ваксина, наречена Covaxin, базирана на инактивирана форма на коронавирус. Компанията стартира изпитвания фаза I / II през юли.

 

Фаза III

Moderna разработва ваксини на базата на РНК (мРНК), за да произвежда вирусни протеини в тялото. Техният кандидат за ваксина - мРНК-1273 индуцира здрави неутрализиращи антитела и зависими от дозата увеличения на Т-клетъчните отговори. мРНК-1273 е довела до защита срещу инфекция SARS-CoV-2 в белите дробове и носа на примати, различни от човека. Не са наблюдавани доказателства за свързано с ваксина засилено заболяване. През март компанията пусна първата ваксина срещу Covid-19 в изпитания при хора, които дадоха обещаващи резултати, след като извършиха проучване на фаза II, те започнаха фаза III на 27 юли. 

 

Фаза II и III – комбинирани фази

Немската компания BioNTech е сключила сътрудничество с Pfizer, базирана в Ню Йорк и китайския производител на лекарства Fosun Pharma за разработване на тяхната ваксина за мРНК. Те открили, че доброволците произвеждат антитела срещу SARS-CoV-2, както и Т-клетки, които реагират на вируса. Някои доброволци изпитват умерени странични ефекти като нарушения на съня и възпалени ръце. На 27 юли те обявиха започването на фаза II / III изпитване с 30 000 доброволци в САЩ и други страни, включително Аржентина, Бразилия и Германия.


По време на предклинични и клинични проучвания РНК BNT162, BNT162b1 и BNT162b2 се очертаха като силни кандидати въз основа на оценки за безопасност и имунен отговор. Pfizer и BioNTech избраха BNT162b2 като кандидат за преминаване към фаза II/III. В предклиничните проучвания кандидатите за BNT162b1 и BNT162b2 индуцират благоприятни вирусни антиген-специфични CD4 + и CD8 + Т клетъчни отговори, високи нива на неутрализиращо антитяло при различни животински видове и благоприятни защитни ефекти в модела на предизвикателство на примати SARS-CoV-2. 


AstraZeneka се надява, че лечението на базата на антитела може да неутрализира вируса на SARS-CoV-2 и по този начин на теория да се даде като превантивен вариант за тези, изложени на вируса, както и да лекува и предотвратява прогресирането на болестта при пациенти, които вече са заразени от вируса. Той също има потенциал да осигури незабавен ефект върху пациента. Евентуално бъдещо лечение на базата на антитела потенциално може да се използва като превантивен подход за COVID-19 и може да допълва ваксините.


Коронавирусите имат шипове по външните си слоеве, които образуват корона на вирусната повърхност. Шипковият протеин на вируса SARS-CoV-2 е основната цел, която се изследва за потенциални COVID-19 моноклонални антитела. Той е отговорен за свързването и сливането на вируса с мембраната на гостоприемника. Целта е, като се насочи към шиповия протеин, антитялото да може да неутрализира ефектите на вируса SARS-CoV-2, като повлияе на способността му да заразява здрави клетки.


В отговор на глобалната пандемия COVID-19 AstraZeneka сключи споразумение с университета Oxford за глобално развитие и разпространение на потенциалната рекомбинантна ваксина за аденовирус на университета с цел предотвратяване на инфекцията на COVID-19 от SARS-CoV-2.


Oxford – тяхната ChAdOx1 ваксина е за аденовирус на шимпанзе. Това е безобиден, отслабен аденовирус, който причинява обикновена настинка при шимпанзетата. ChAdOx1 е избран като най-подходящата ваксинална технология за SARS-CoV-2 ваксина, тъй като е доказано, че генерира силен имунен отговор. Той е генетично променен, така че да е невъзможно да се развие при хората. 


Китайска компания Sinovac Biotech тества инактивирана ваксина, наречена CoronaVac. През юни се проведе фаза I / II. Тестването се е провело със 743 доброволци, не са открити тежки неблагоприятни ефекти и има установен имунен отговор. След това Sinovac започна изпитване на фаза III в Бразилия през юли. Компанията също така изгражда съоръжение за производство на до 100 милиона дози годишно.


Sinopharm – държавна китайска компания установи, че ваксината с инактивирани вирусни частици, която са създали е безопасна и предизвиква имунен отговор, след което стартира изпитания фаза III през юли в Обединените арабски емирства. Ваксината може да бъде готова за обществено използване до края на годината.

 

Институтът Gamaleya работи по серийно производство с три предприятия Generium, R-Pharm и Binnopharm. Ваксината срещу новия коронавирус, разработена от руски учени е създала имунитет на всички доброволци, които са взели участие при изпитанията. Имунитетът им се удвоява след второ поставяна на ваксината. Хората развиват имунитет на 21-ия ден след първата ваксина. 


Изследователският институт "Гамалея", част от Министерството на здравеопазването на Русия, започна през първа фаза на изпитване на ваксина, която наричат Gam-Covid-Vac Lyo. Това е комбинация от два аденовируса, Ad5 и Ad26, и двете разработени с коронавирусен ген. 

 

Източници: 
https://www.modernatx.com/modernas-work-potential-vaccine-against-covid-19
https://www.astrazeneca.com/
https://www.research.ox.ac.uk/Area/coronavirus-research/vaccine
https://www.fosunpharma.com/en/index.html