Новата противококлюшна ваксина осигурява по-слаба защита от предишната, спряна през 90-те години на миналия век. Старата противококлюшна ваксина бе спряна поради неприемливо висока честота на нежелани реакции, въпреки високата си ефективност.

 

По време на епидемия от коклюш в Калифорния изследователи установяват, че децата, ваксинирани с новата ваксина, се разболяват шест пъти по-често от ваксинираните със старата ваксина. Лекари алармират, че честотата на магарешката кашлица в САЩ расте с обезпокоителен темп. Опасенията им са, че може да се стигне до ситуация, в която здравните власти изпускат коклюша от контрол.


 

Ваксината против колкюш се дава в комбинация с ваксините против дифтерия и тетанус.

 

Първоначалната ваксина съдържа цели бактерии. Изглежда, че това провокира нежелани реакции у някои бебета – неразположение, повишение на телесната температура и плач. Това подтиква производителите към създаването на новата, безклетъчна ваксина, която показва по-добра поносимост. Новите данни показват, обаче, че освен нежеланите ефекти, ефективността при нея също е по-ниска.

NEWS_MORE_BOX

 

Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчва прилагането на 4 дози от новата ваксина между 2 и 18-месечна възраст и още една на 6 годинки. Наскоро препоръките бяха променени и допълнени с още една подсилваща доза на 11 – 12-годишна възраст.

 

За целите на настоящото проучване, по време на последната епидемия, изследователите сравняват ваксинационната история на 138 тийнейджъри, заболели от коклюш, и 55 000 здрави младежи. Почти всички в извадката са получили новата ваксина. Изследователите установяват, че за всяка от 4-те първоначални дози от новата ваксина е 6 пъти по-вероятно да настъпи заразяване в сравнение с еквивалентните дози от предишната ваксина.

 

Според екипа между имунологичните отговори към двете ваксини има съществена разлика, което следва да принуди производителите да създадат трета, по-усъвършенствана ваксина. Това по всяка вероятност ще отнеме години, така че лекарите засега са изправени пред сериозен проблем – недостатъчно ефективна противококлюшна ваксина, без почти никакви алтернативи. Много трудно е, все пак, да бъде препоръчана по-ефективна ваксина пред по-безопасна.

 

Настоящите резултати не означават, обаче, че родителите не трябва да ваксинират децата си. Важно е да припомним, че новата ваксина също понижава (при това хилядократно) риска от заразяване. Тя е шест пъти по-неефективна от старата, но е много по-добра от неприлагане на никаква ваксина.