Така нареченият "добър" холестерол също може да увеличи риска от инфаркт при някои хора, твърдят специалисти в ново проучване.
 
Липопротеините с висока плътност (HDL) или иначе казано - „добрият“ холестерол обикновено се свързва с понижаване на рисковете за сърцето, тъй като предпазва от артериално запушване, пише Reuters.
 
Някои хора обаче имат рядка генетична мутация, която кара тялото да повишава нивата на „добрия“ холестерол, което макар и парадоксално, увеличава риска от инфаркт.
 
"Нашите резултати показват, че някои причини за повишаването на липопротеините всъщност увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Това е първатаиндикация за генетична мутация, която повишава HDL, но увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.", обяснява водещият изследовател Даниел Рейдър от Университета на Пенсилвания. 
 
Учените са установили, че хората с мутацията са имали повишен относителен риск от коронарна болест на сърцето почти еквивалентно на риска, причинен от тютюнопушенето.
 
Обикновено, „добрият“ холестерол е важен помощник в гладкото функциониране на сърдечносъдовата система чрез пренасянето на холестерол в черния дроб, където бива елиминиран.
 
Този процес обаче е прекъснат при хора с генетичната мутация, известна като SCARB1, са открили Рейдър и колегите му.
 
Откритието може да помогне да се намери обяснение защо лекарствата, които повишават HDL досега не са успели да постигат очакваните резултати в клиничните проучвания.
 
През последното десетилетие три експериментални лекарства, известни като инхибитори на абсорбацията на холестерола, са се провалили при тестовете. Само един медикамент е достигнал последните фази на проучванията.
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Новото изследване ще хвърли светлина върху една голяма загадка и може да отвори нови медицински пътища в по-дългосрочен план.“, коментира Питър Вайсберг, медицински директор на Британската сърдечна фондация.
 
"Тези неочаквани открития проправят път за по-нататъшни изследвания на SCARB1, както и да се идентифицират нови лечения за намаляване на инфарктите в бъдеще", добавя още Вайсберг.