Екип от учени от Медицинското училище "Гросман" на Нюйоркския университет са извършили проучване за ефективността на ваксината, изработена от Pfizer-BioNtech, срещу новите варианти на SARS-CoV-2.

 

Според проучването имунизираните лица имат около 7 пъти по-силна защита срещу вируса от тези, които са развили имунитет след прекарана инфекция.


 

С проявата на новите варианти на вируса, например във Великобритания през септември и Южноафриканския вариант малко по-късно, се появяват притеснения във връзката със защитната сила на изготвените ваксини срещу варианта, който превзе света по-рано през 2020 г.

 

От откриването на първите случаи на зараза в Ухан, Китай, вирусът придобива множество генетични изменения, основно повлияващи взаимодействието с клетките-приемник.

 

Вирусът, който започна да се разпространява през януари миналата година и се превърна в основен причинител на пандемията до май (97%) е с вариант D614G на спайк-протеина.

 

Великобританският вариант (B.1.1.7) възниква през септември 2020 г. и носи 8 мутации в специфичния протеин, една от които води до по-голям афинитет към рецептора – ACE2.

 

Южноафриканския вариант (B.1.351) показва 9 мутации, 3 от които в свързващия рецептора домен на белтъка.

 

Съществуват и други, по-малко разпространени варианти, например изолираният в Испания.

 

Учените обясняват, че поради настъпващите мутации може да се появи вариант, който да притежава възможността да инфектира вече изкаралите вируса и да не се повлиява от наличните досега превентивни мерки.

 

При проучването изследователите правят сравнение в титър (количеството) на антителата на хора, прекарали инфекцията и такива ваксинирани с Pfizer.

 

Серумите на прекаралите инфекцията притежават неутрализационен титър срещу новите варианти, включително испанския и датския, близък до този срещу вариант D614G.

 

Приелите ваксината притежават неутрализационен титър срещу D614G около 7 пъти по-голям от тези изкарали инфекцията.

 

Антителата, възникнали след ваксината неутрализират великобританския вариант с титър, подобен на този срещу D614G. Те неутрализират и южноафриканския щам, въпреки че титърът срещу него е три пъти по-малък в сравнение с D614G.

 

Намаленият титър се дължи на една от мутациите в щама, обясняват американските изследователи и въпреки намаленото количество, той все пак е 3 пъти по-голям от този на изкаралите инфекцията.

 

Учените обобщават, че засега няма нужда от смяна на ваксините и масовата ваксинация трябва да продължи.

 

Анализът на направените досега открития във връзка с ефективността може да бъде намерен в bioRxiv.

 

Източник:

https://www.news-medical.net/news/20210209/Pfizer-BioNTech-COVID-19-vaccine-effective-against-variants-study-shows.aspx

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.02.05.430003v1