Ново генетично изследване дава възможност да се установи наличието на генетична вариация, свързана с протичането на коронавирусната инфекция. ДНК тестът е разработен на базата на проучване, което установява връзка между вариация на гена TAS2R38 и индивидуалния риск от заразяване и настъпване на усложнения от COVID-19.

 

Влиянието на гена TAS2R38 е идентифицирано в рамките на проучване сред близо 2000 човека, от които 266 с положителен резултат за вируса SARS-CoV-2. Изводите от проучването сочат, че при носителите на варианта GG на гена TAS2R38 се наблюдава десет пъти по-голям риск да се заразят с COVID-19, а продължителността на симптомите при тях е средно пет пъти по-голяма, отколкото при носителите на вариант CC.


 

При носителите на вариант GG на гена се наблюдава и четири пъти по-висок риск от хоспитализация в сравнение с носителите на вариант GC, които според данните от извадката са изложени на умерен риск. В същото време нито един от пациентите, носители на вариант CC, които според резултатите от изследването попадат в най-малко рисковата група, не е бил приет в болница.

 

Генът TAS2R38 кодира един от рецепторите за горчив вкус, които се намират в клетките на устната кухина и дихателната система и частично определят вродената имунна реакция и предразположеността към инфекции на горните дихателни пътища. Носителите на най-благоприятната вариация на гена обаче не бива да смятат, че са защитени от вируса. За тях, както и за всички останали, остават валидни препоръките, свързани с ефективната превенция и профилактика на заболяването, включително често миене на ръцете, носене на маска и спазване на дистанция.

 

„Много са факторите, от които зависи индивидуалният риск от заразяване и това как ще протече болестта. В това число влизат фамилната анамнеза, моментната клинична картина, наличието на придружаващи заболявания, начинът на живот и други условности. Тепърва ще се провеждат още проучвания в сферата и ще получаваме все повече информация за връзката между генома на човек и протичането на заболяването, но ние вярваме, че всеки ориентир е ценен в сегашната ситуация. Важно е хората да имат предвид, че този тип изследвания не са диагностични – те анализират ДНК предразположения, които имат ограничено влияние върху процесите и реакциите в организма ни. Тяхната основна полза се крие в това, че ни дават възможност да планираме по-прецизно грижата за здравето си“ – уточнява Боряна Герасимова, основател на българската компания за генетични изследвания Re:Gena.

 

Анализът на TAS2R38 се извършва посредством безкръвен ДНК тест, като материалът за него може да бъде взет в домашни условия – чрез натривка на устната кухина със стерилен тампон. Резултатите от него се обработват в рамките на четири седмици. Пациентите могат да изберат да получат информация за генотипа само на този генетичен вариант или да поръчат разширено изследване със задълбочена информация за генетични предразположения, свързани с ключови здравни рискове, метаболитни фактори и хранителни реакции.

 

Източници:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2780134

https://regena.bg/covid-19-genetic-risk/