Учените ни предупреждават да не стоим повече от три часа на ден пред телевизора, тъй като това е свързано с увеличен риск от преждевременна смърт.

 

Ново проучване на екип от Департамента за обществено здраве към Наварския университет в Испания сочи, че този начин на живот може в пъти да увеличи опасността от сърдечна недостатъчност, рак и много други болести.


 

То е публикувано от Американската асоциация за сърдечни заболявания.

 

Учените провели дългогодишен експеримент сред повече от 13 хил. доброволци в отлично здраве на средна възраст 37 години. Част от тях гледали телевизия по-малко от три часа дневно, а останалите – по повече от три часа.


Докато траел този опит, 97 души са починали, като от тях 19 са били с болно сърце, а 46 са заболели от рак.

 

Почти всички смъртни случаи били при тези хора, които прекарвали най-много време пред телевизора.

 

Ръководителят на излседването д-р Мигел Мартинес Гонсалес посочва, че заседналият начин на живот е най-големият враг на здравето. При повече от 50 на сто от населението на света липсва каквато и да било физическа активност.

NEWS_MORE_BOX

 

 

„Това е особено опасно за най-малките. Децата, които седят през телевизора или компютъра часове наред, страдат от затлъстяване, високо кръвно налягане и лошо зрение още в ранна възраст“, посочва специалистът.

 

„И децата, и възрастните, трябва да се ориентират към по-качествените и здравословни начин за прекарване на свободното време и да осъзнаят реалните вреди, които заседяването носи на техния организъм, заключава още д-р Гонсалес.