„Храня се нередовно - понякога хапвам сандвич за обяд, а вечер си поръчвам пица.“, „Винаги съм бил здрав, но се случва да имам тъпи болки или спазми в долната част на корема.“, „Често страдам от запек, но има периоди, в които се появява диария.“ Това са сред най-честите оплаквания от храносмилателната система, които споделят пациентите с лекуващия ги специалист. Появата им може да се дължи на различни причини: възпалителни заболявания на дебелото черво, както и класическа ентеровирусна инфекция, глисти или други паразити. Но когато става въпрос за пациенти в напреднала възраст, дивертикулозата е сред заболяванията, които трябва да се причислят към диференциалната диагноза.


Дивертикулът е медицински термин, с който се обозначава торбовидно разширение в стената на кух орган. Тези образувания могат да се локализират във всеки участък от стомашно чревния тракт. Най-често срещани са дивертикулите на дебелото черво. Дивертикулозата представлява хронично болестно състояние, което се характеризира с формиране на торбовидни разширения в стената на дебелото черво. В много случаи тя е безсимптомно протичаща и често се открива случайно при изследване по друг повод. При някои пациенти е възможна появата на общи оплаквания като случайни болки или спазми в долната част на корема, както и редуващи се диария и запек. С натрупването на бактерии в тези джобове, могат да възникнат остри възпаления, обобщени под името дивертикулозна болест (дивертикулит). 


Причини за възникване на дивертикулоза:


Честотата на дивертикулозната болест е нараснала значително във връзка с промяната в диетата в индустриализираните общества - богато съдържание на рафинирани въглехидрати, белтъци и мазнини в храната, въвеждане на охлаждане и консервиране на храните и хранителните продукти. Когато с храната се поемат достатъчно количество хранителни влакнини, съдържимото на червата се движи безпроблемно и се осигуряват редовни изхождания. При консумиране на бедна на фибри храна, съдържимото на червата е твърдо и в по-малък обем, и за евакуирането му налягането в червата се повишава. Това е предпоставка за образуването на джобове в чревната стена. При вегетарианци дивертикулозата се среща приблизително 3 пъти по-рядко в сравнение с останалите. Друга възможна причина за поява на дивертикули е слабост на стената на червото, която се среща в напреднала възраст или при някои заболявания (например болести на съединителната тъкан).

 

NEWS_MORE_BOX

Как се поставя диагнозата?

Дивертикулозата е състояние, което рядко има клинична симптоматика. Открива се често като случайна находка при провеждането на изследвания по друг повод. Появата на възпаление или възникването на усложнения, могат да бъдат причина за насочено търсене на заболяването. Ето кои са образните методи, които да ни покажат наличието на дивертикули:

  • Обзорна рентгенография на корем - от огромна полза е за откриване на усложненията, дава данни за наличие на перфорация на дивертикул. Освен това позволява да се видят белезите на чревна непроходимост.
  • Иригография - представлява контрастно рентгеново изследване на дебелото черво. Контрастната материя изпълва лумена на червото и на този фон могат ясно да се отграничат контурите на дивертикулите. Подпомага поставянето на диагнозата, но е противопоказана в случаите на остър дивертикулит и перфорация.
  • Абдоминалната ехография предоставя единствено информация за състоянието на коремната кухина и това дали има течност в нея. Въздухът в червата и в стомаха не позволява огледът им с помощта на ултразвук.
  • Компютърна томография - този мултисрезив метод дава повече информация както за усложнените, така и за неусложнените случаи на дивертикулоза. 
  • Виртуална колоноскопия - компютърна томография с насочено изследване на дебелото черво. Благодарение на специална компютърна обработка се получава триизмерен образ на червото.