Стомашното разстройство познато още като диария, е един от най-често срещаните здравословни проблеми през летния сезон. Макар често да е безобидна и да не налага лекарска намеса, тя неусетно и с лекота може да доведе до силно обезводняване и усложнения, особено в по-горещите дни. 
 
Състоянието не бива да се подценява – по данни на Световната здравна организация, диарията е сред водещите причини за смъртност на деца под 5-годишна вързаст и годишно отнема живота на близо 525 000 деца по целия свят.
 
Ако диарията продължава повече от 24-36 часа, основните причинители могат да бъдат два – вирусна или бактериална инфекция.
 
Най-честите вирусни причинители през лятото са норовиросите при възрастните и ротавирусите при децата. 
 
Познати са над 25 щама норовируси, отличаващи се със стомашни болки, гадене, повръщане, диария, треска, главоболие и мускулни болки. Инфекцията с тях наподобява хранително натравяне. Симптомите се развиват бързо, от 6 до 48 часа след заразяване и се задържат от 1 до 3-4 дни.
 
Норовирусът може да бъде прихванат от заразен човек, контакт със заразени повърхности или приема на замърсени храни и напитки. Инфектираните хора са най-заразни по време на проява на симптомите и 3-5 дни след преболяване. 100 вирусни частици са достатъчни, за да заразят напълно здрав човек, а чрез изпражненията, повръщането и отделяните секрети се освобождават милиарди вирусни частици.
 
Норовирусите могат да оцеляват по повърхности и предмети със седмици, повечето от тях са напълно устойчиви на комесиалните дезинфектанти.
 
Освен вирусни, инфекциите водещи до диария могат да бъдат и бактериални – най-честият виновник е ентеротоксикогенната чревна бактерия Escherichia coli, която се прихваща предимно от немити плодове и зеленчуци и заразени водоизточници.
 
Независимо от вида на инфекцията, тя може да бъде избегната при спазване на определени правила.
 
Измиването на ръцете със сапун и топла вода е абсолютно задължително. За поне 20 секунди преди и след ползването на тоалетна, смяната на пелени, приготвянето или консумирането на храна, както и при грижите за болен човек (със стомашно разстройство). Самото приготвяне на храната също е ключово – плодовете и зеленчуците се мият щателно и продължително за избягване на бактериална инфекция. Мият се дори тези, които се белят (моркови, краставици и пр.). Съветва се готвената храна да се приготвя на поне 140 градуса (норовирусите умират при тази температура). 
NEWS_MORE_BOX
 
Ако у дома има болен с диария се съветва приготвянето на хлорен разтвор за ежедневното почистване на повърхности, дръжки на врати, ключове за осветление, дистанционни, клавиатури и мишки
 
Независимо от остротата на симптомите, заболелият не бива да приготвя храна, дори за себе си, трябва да прекара на легло поне 2-3 дни и да избягва близък контакт с хора, най-вече деца и хора в напреднала възраст. Необходим е прием на течности, електролити и мека, постна храна.
 
Важно е да не се пие само гола вода – тя е полезна, но не възстановява загубените електролити, което може да доведе до усилване на мускулните болки, поява на крампи, главоболия, объркване и световъртеж. Препоръчително заедно с водата да се приемат още бульони, чайове и супи. Банани, сварен ориз, препечени филии, крекери, солети, варени картофи и кисело мляко са оптималните храни за състоянието, но в малки количества. Да се избягват мазни, богати на фибри, силно лютиви или подправени гозби, както и кафе, алкохол и ябълков сок.
 
Лекарствени средства, сгъстяващи изпражненията и понижаващи нуждата от изхождане често съдържат лоперамид хидрохлорид, бисмут субсалицилат или атапулгит – препоръчаната от лекар или фармацевт доза се спазва задължително. Пробиотици се приемат също след лекарска препоръка.
 
Как да се разпознае дехидратацията при малки деца с разстройство, може да прочетете на този линк.