Диарията е състояние, при което се наблюдават воднисти изпражнения. Диарията може да се определи като абсолютна и относителна. За абсолютна диария става дума, когато се извършва дефекация по 5 или повече пъти на ден. Относителната диария е необичайно повишаване на броя на тези посещения до тоалетната. 
 
Според тежестта на изява състоянието се дели на тежка и хронична диария. Тежката диария обикновено трае ден или два и минава от самосебе си. Най-често тя е причинена от инфекция, която може да бъде вирусна, бактериална или паразитна. Определени медикаменти също могат да причинят диария. 
 
Когато състоянието трае 4 седмици, се счита за хронично. Най-често тя се причинява от синдром на дразнимото черво, инфекциозни заболявания, рак на дебелото черво, скорошна коремна операция и др. 
 
Диарията най-често започва с остра болка в долната част на корема, следвана от отделянето на водни изпражнения. При диарията, причинена от инфекция, симптомите са същите, заедно с висока температура, загуба на апетит, повръщане, загуба на килограми и дехидратация. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Усложненията, вследствие на състоянието могат да бъдат, дехидратация на организма, електролитен дисбаланс или раздразнение на ануса. В случай на поява на кръв във фекалиите, може да се наложи антибиотично лечение, което следва да бъде назначено от лекар.
 
При хронична диария и усложнения трябва да потърсите лекар за консултация.