Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) следят отблизо огнището, причинено от нов коронавирус в град Ухан, провинция Хубей, Китай. Китайските власти за първи път идентифицират новия коронавирус, като към момента има около 200 потвърдени случая в Китай, от които три са завършили с летален изход, става ясно от съобщение на Centers for Disease Control and Prevention.


Редица държави, включително и САЩ, активно проверяват пристигащите пътници от Ухан, а изнесените случаи са потвърдени вече и в Тайланд.


Китайските здравни власти публикуваха пълния геном на т. нар. „Нов коронавирус за 2019 г.“ или „2019-nCoV“.
Коронавирусите са голямо семейство от вируси, като някои причиняват заболявания и при човека, но по-голяма част от представителите циркулират сред животните - камили, котки и прилепи. Рядко коронавируси, които се разпространяват сред животните могат да се развият и да заразяват хора.Много от пациентите в епидемията в Ухан, Китай, според съобщенията, са пазарували хранителни продукти от голям пазар на морски дарове и животни, който се посочва като епидемично огнище. Съобщава се обаче, че при нарастващ брой пациенти не е открита епидемиологична връзка с посочения пазар, което предполага, че се наблюдава ограничено разпространение и между хора.


Рискът от тези огнища зависи от характеристиките на вируса, включително дали и колко добре се разпространява между хората, тежестта на произтичащото заболяване и наличните медицински или други мерки за контрол на въздействието на вируса (например ваксина или медикаменти).


Епидемиологичното проучване продължава. Въз основа на настоящата информация обаче, непосредственият риск от епидемия с 2019-nCoV понастоящем се счита за нисък.


За диагностика на вирусната инфекция е необходимо вземането на множество проби от дихателните пътища на лица, за които се подозира, че са инфектирани. Тук влизат проби от назофарингеален, назален и гърлен секрет. Пациентите с тежко респираторно заболяване също трябва да имат събрани проби от долните дихателни пътища. Добре е да се вземат проби и от урина, изпражнения и серум.


Достъпът до пълната генетична последователност на 2019-nCoV ще помогне да се идентифицират инфекцията, причинявана от този тип коронавирус. През следващите дни се очаква да бъдат открити още случаи, включително в страни извън Китай и вероятно в САЩ.