Диабетът увеличава риска от сърдечна недостатъчност с до 65%, установява анализ на експерти. 

 
Според резултати от британско проучване, включващо почти 2 млн. души, при диабетиците има 48% по-висока вероятност да пострадат от инфаркт. 
 
Диабетиците също така са изложени на по-висок риск и от други потенциално смъртоносни състояния, включително стенокардия и инсулт.
 
От 17 900 души с диабет, преживели инсулт, 9800 се нуждаят от бъбречна трансплантация или диализа, показват данните за 2010 и 2011 г. 
 
Според доклада диабетиците са с по-кратка продължителност на живота. Това се отнася много повече за засегнатите от диабет тип 1, които са 10% от общото число на болните. Рискът при хората с диабет тип 2 е 36%.
 
Британските експерти призовават за предприемането на спешни действия по отношение на предотвратяването на сърдечносъдови усложнения, свързани с диабета.
NEWS_MORE_BOX
 
Шокираща е констатацията, че при диабетиците има 50% вероятност да получат сърдечен удар, коментира Барбара Янг от организацията National Diabetes Audit, провеждаща проучването.
 
Според експерта това е една от основните причини за съкратена продължителност на живота при хората със заболяването.
 
Данни на Световната здравна организация показват, че през 2004 г. се регистрират 3,4 милиона случаи с летален изход вследствие усложнения на диабет. Очаква се леталитетът да нарасне с над 50% през следващите 10 години или общо с 2/3 до 2030 г. спрямо нивата от 2008 г., което ще направи болестта седмата по честота причина за смъртност в света.
 
Сърдечносъдовите усложнения са отговорни за 50 до 80% от леталните случаи.