С резултати от ново изследване датски учени наклониха везните в полза на автоимунния произход на диабет тип 2, става ясно от Journal of Leukocyte Biology.

При настоящото изследване се открива, че през ранния стадий на диабет тип 2 макрофагите – вид имунни клетки - увреждат панкреатичната тъкан, отделяйки огромно количество противовъзпалителни протеини – цитокини.

Екипът на д-р Алекзандр Розендал от департамента по усложнение на диабета към Novo Nordisk проследява случващото се в организма на миши модели в ранен стадий на  спонтанно затлъстяване, преди то да се е отразило на органите. Изследователите измерват количеството на макрофагите около синтезиращите инсулин бета-клетки на панкреаса, както и в далака, използвайки цитометрична технология. Така учените откриват разлики в случващото се в Лангерхансовите острови и далака на индивидите с диабет в ранен стадий и здравите.


В рамките на 8 седмици те „хващат“ по 12 макрофаги в Лангерхансовите острови на диабетно болните, докато при здравите се регистрират едва по два. В по-напреднала възраст при диабетно болните се откриват автоимунни изменения в тъканите на панкреаса и далака. Цитокините оформят TGF-β-доминантен профил, което води до увеличаване на галектин-3-позитивни макрофаги в далака, споделя д-р Розендал. Според него това показва, че антивъзпалителните макрофаги нахлуват в Лангерхансовите острови и е основателен аргумент за въвеждането на имунотерапия като нов тип лечение при диабет тип 2.

NEWS_MORE_BOXДиабет тип 2 се среща по-често в населението, като развитието му е обвързано с възрастта и се наблюдава при голяма част от хората над 50-годишна възраст. Характеризира се с инсулинова резистентност на клетките и напълняване. Повече от 360 милиона души в света страдат от диабет тип 2. Заболяването води до коварни усложнения, които поразяват сърдечносъдовата система, зрението, бъбреците, крайниците и пр.

Подкрепящият тезата заместник-главен редактор на изданието д-р Джон Уерри разяснява, че изследването действително хвърля светлина за ролята на възпалителните процеси за развитието на заболяването и какво не е наред при засегнатите, за да възникне то, което и дава нова надежда за лечението и подобряване на състоянието им.

Медиците не на шега препоръчват за избягване на този тип диабет да се набляга на богатото на омега-3 хранене, което се осигурява със спазването на Средиземноморската диета. Тя набляга на консумацията предимно на зеленчуци и плодове, риба и морски деликатеси, зехтин и маслини и от време на време чаша червено вино. Омега-3 мастните киселини са известни с противовъзпалителния си ефект, който носят погълнати за тъканите на организма.