Повърхностно активните вещества (ПАВ) са химични съединения, които се концентрират върху повърхността на границата между две среди и намаляват повърхностното напрежение. Те се използват като сапуни, но притежават и антимикробно действие.

 

В зависимост от доминирането на хидрофобни и хидрофилни групи ПАВ могат да бъдат класифицирани като анйонни, катйонни и нейонни. Анйонните детергенти (каквито са праховете за пране) нямат микробоцидно действие. Сапуните са анйонни калиеви или натриеви съединения на някои мастни киселини. При използването на анйонните детергенти микроорганизмите се унищожават механично.


 

Катйонните ПАВ имат мощно бактерицидно действие. Освен широкия си спектър на действие, те са с ниска токсичност и не са алергизиращи. Активни са срещу Грам-положителни микроорганизми, а във високи концентрации и срещу Грам-отрицателни.

 

Benzalkonii chloridum – представлява бързо действащ биоциден агент със сравнително продължително действие. Активен е по отношение на Грам-положителни и Грам-отрицателни бактерии, кандиди, а в комбинация с етанол и по отношение на вируси. Използва се като антисептик за обработка на ръцете на хирурга и оперативното поле, в дерматологията, стоматологията. Притежава и спермициден ефект и се използва като локално противозачатъчно средство.

 

Benzalkonii bromidum. За дезинфекция на ръцете се използва 1% разтвор. За промивки, бани и т.н. 0,5% разтвор, за дезинфекция на инструменти се използва разтвор с концентрация 1% като инструментите предварително се измиват с 2% разтвор на натриев бикарбонат.

 

Chlorhexidine. Катйонен детергент със слаба водоразтворимост. Има широк бактерициден спектър, включващ Грам-положителни и Грам-отрицателни микроорганизми, дерматофити, и кандида. Влиза в състава на някои води за уста и успешно се използва за третиране на афти. Може и се прилага за индивидуално третиране на венерически заболявания. Анйонните ПАВ, и неутралните сапуни неутрализират действието на хлорхексидина. Той е активен при pH 5.5 – 7.0. Използва се за промиване на пресни рани, язви, абсцеси и др. (0,05% воден разтвор).

 

Прилага се и за хирургична антисептична обработка на ръце и на оперативно поле, в урологията и офталмологията. Препаратите, съдържащи хлорхексидин не трябва да се използват за почистване на уши и влагалището. Едно от най-широките му приложения е в стоматологията за третиране на гингивити, за промивка на пародонтозни джобове и обработка на афти. Влиза в състава на води и пасти за зъби.