Алдехиди. Те са дезинфектанти с широк спектър на действие и силна дразнеща миризма. Прилагат се под форма на водни разтвори, пари и аерозоли. Те са подходящи за дезинфекция и стерилизация на инструментариум и повърхности.

 

Формалдехид. Той представлява безцветен газ с дразнеща миризма. В концентрация 1 – 10% има бактерицидно действие в продължение на 1 – 6 часа. Парите на формалдехида имат също дезинфектиращо действие, но са силно токсични и за това ограничава употребата им.


 

Феноли. Карболовата киселина е един от най-старите хирургични антисептици. Дълго време той е бил използван като стандарт за оценка на антимикробното действие на антисептиците. Днес не се използва дори и като дезинфектант поради високата му токсичност и корозивен ефект върху тъканите.

 

По-ефективни и с широко приложение днес са фенолните производни (трикрезол, резоцин, тимол). Те притежават широк антимикробен спектър. Те притежават силно бактерицидно, фунгицидно и вироцидно действие.

 

Синтетични багрила – Етакридин (Rivanol). Той притежава противомикробно действие, главно при инфекции, предизвикани от стрептококи. Антисептичният му ефект се развива бавно. Активността на препарата се засилва в алкална среда и не зависи от наличието на белтъчини. Препаратът е слабо токсичен, но употребата е ограничена поради чести алергични реакции както и това, че замърсява дрехите. Прилага се като профилактично и лечебно средство в хирургията, гинекология, урология, офталмология и т.н. За обработка на рани се използва 0,05 – 2% водни разтвори на етакридин. В дерматологията се използва и под формата на пудра (2,5%), унгвент (1%) или паста (5-10%)

 

Methylviolet (Пиоктанин) – притежава антисептично, адстрингентно и противовъзпалително действие. Прилага се локално (0,5 – 1% воден или спиртен разтвор или 2 – 10% маз) при раздразнения на кожата, зачервяване и сърбеж.

 

Етерични масла. Съществуват много данни относно антимикробното действие на етеричните масла. Антисептичното им действие е по-слабо в сравнение с повечето химични агенти, но независимо от това, много от тях се използват като биологично активни съставки в редица комбинирани препарати. В клиничната практика приложение намират: масло от градинска мащерка, масло от карамфилово дърво, маслата от анасон, лавандула, хвойна, канела, мента и розовото масло. Те са подходящи за почистване на повърхности и кожа. Антисептичният ефект на маслата е приложим в стоматологията, те потискат и образуването на плака.