Водещи ракови експерти призовават за промяна в регламентите на Европейския съюз, според които онкологично болните деца не получават нови лекарства, които биха били животоспасяващи за тях.

Според Института за изследвания на рака (ICR) във Великобритания, тази промяна ще позволи новите лекарства да бъдат тествани и върху деца, а не както до сега – само върху възрастни.

В момента Европейският съюз забранява купуването на лекарства срещу рака, за лечението на пациенти под 18 години, ако те са предназначени за лечение на възрастни.

Според професор Алън Ашуърт, главен изпълнителен директор на ICR, ограниченията от страна на Европейския съюз лишават пациентите от прилагането на иновативни методи за лечение, с които животът на пациента би могъл да се удължи с години.

NEWS_MORE_BOXПо данни на ICR, 26 от 28-те лекарства, одобрени за употреба при възрастни в Европа от 2007 г. насам са силно редуцирани при прилагането им за лечение на рак при децата. Само 14 от тях са отпуснати на пациенти под 18 години.

ICR си партнира с Европейския консорциум за иновативни терапии за деца с рак ( ITCC ). Двете организации имат искане да се промени нормативната уредба и да се премахне сегашната система на откази и изключения.

В подкрепа на исканията си те прилагат анализ, с който показват последиците от досегашните ограничения.