В големи жеги, ако все още сме в града, фактор 30 ни е достатъчен. Но ако сме на морето, ни трябва поне фактор 50+. Хората с по-тъмна кожа, които хващат тен по-лесно, не са предпазени от ултравциолетовите лъчи и рак на кожата, както се твърди. Това заяви пред Bulgaria ON AIR  доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог в УМБАЛ „Александровска“. Тя и доц. Рая Иванова обясниха в студиото на „България сутрин“ как да предпазим кожата и сърцето през лятото. 
 
„Увлечени от хубавата емоция, ние като че ли забравяме за защитата и за това, че тя е на всеки 2 часа, което е голям проблем. Просто трябва да погледнем UV индекса, има го навсякъде. Безопасните са само 1 и 2. Само тогава можем да не си слагаме фотозащита и това се случва някъде вече в късните часове. Иначе 5,6 и 7 изискват добра фотозащита“, каза дерматологът и изтъкна, че в сряда UV индексът в страната е бил 8, което означава, че кожата може много лесно да изгори. 
 
Безспорно пациентите със сърдечносъдови заболявания са най-уязвими и затова се насочват към кардиологични консултации. Това са пациенти със сърдечна недостатъчност, с артериална хипертония, с исхемична болест на сърцето. Зачестяват и ритъмните нарушения, по-често може да има склонност към артериално налягане във връзка с периферната вазодилатация, за да се компенсира повишеното отделяне на топлиноенергия, каза доц. Рая Иванова. И препоръча на пациентите, които са на терапия с редица медикаменти, трябва да си мерят артериалното налягане редовно, защото може да се наложи редуциране на дозата в по-горещите дни. 
 
Дания прави кампания срещу рака на кожата като стимулира хората, работещи в различни курорти, където почиват датчаните, да ги насочват да си сложат щапка или слънцезащитен крем на плажа, за да не изгорят светлата си кожа. В Гърция също има кампания, ориентирана към грижа за кожата на децата през лятото, посочи д-р Казанджиева.
 
Ходенето на море с малки деца е едно предизвикателство за родителите. При малчуганите важат същите правила както и при големите- ходене на плаж само в сутрешните или часовете след 17 часа, носене на слънзцезащита, шапки и светли дрехи от памучни материи, пиене на много вода. Рязката промяна в температурата на водата също може да предизвика проблеми, категорични са специалистите от „Александровска“. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
„В горещините трябва да се пият много течности, поне по една чаша на всеки час. Пациентите, които са със сърдечна или бъбречна недостатъчност, да внимават с приема на течности. Водата трябва да се консумира повече. Има заблуда например, че бирата утолява жаждата. Освен че тялото ни се дехидратира през лятото, то губи и много важни микроелементи, затова трябва да ядем повече плодове и зеленчуци. За препоръчване са по-леките храни“, коментира още доц. Иванова. 
 
Още съвети за горещите летни дни може да видите от видеото: