Жените, които страдат от депресия имат по-висок риск от инсулт, според ново проучване.

 

 


Употребата на някои видове антидепресанти също допринася за опасността от развитие на състоянието, установяват учените от болницата Harvard Public Health and Brigham and Women’s Hospital.

 

 

Анализирани са данни от повече от 80 000 жени на възраст между 54-79 г. Нито една от тях няма анамнеза за инсулт в началото на проучването, публикувано в сп. Journal of the American Heart Association.

 

 

Симптомите на депресия и приемът на антидепресанти са измерени няколко пъти по време на периода на проучването.

 

 

Според резултатите жените с анамнеза за депресия имат 29% по-висок риск от инсулт.

 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Жените, които използват антидепресанти, особено серотонин, инхибитор на обратното захващане, са с 39% повишен риск от острото нарушение на кръвообращението на мозъка. Примери за селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) са Prozac, Celexa and Zoloft.

 

 

Авторите обаче ясно заявяват, че констатациите им не показват причинно-следствена връзка, както и че изводите могат да бъдат резултат от други фактори, които не са измерени или обяснени от тях.

 

 

„Не смятам, че самите лекарства са основната причина за риска.“, казва авторът на проучването д-р Катрин Рексроуд. Симптомите на депресия вредят на воденето на нормален и здравословен начин на живот, включващ правилно хранене и физическа активност.

 

 

В действителност, проучването разкрива, че депресираните жени са склонни към намалена физическа активност, напълняване, както и медицински състояния като диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания, които пък допринасят за увеличаване на риска от инсулт.

 

 

От друга страна, предишни изследвания показват, че употребата на антидепресанти се свързва с високи нива на кръвно налягане, възпаления и увеличаване на телесното тегло. Това също са фактори, които увеличават риска от нарушение на кръвообращението на мозъка.