На 7 януари 2022 г. се породи притеснението за появата на нов вариант на COVID-19, комбинация от Делта и Омикрон щама на вируса. Той бе наречен Делтакрон.

 

Учените, които са го открили, са ръководени от д-р Леондиос Кострикис, професор по биологични науки в Кипърския университет.


 

По данните получени от тях, новият вариант има подобен на Делта щама геном с характеристиките на Омикрон. Екипът заяви, че Делтакрон е идентифициран при 25 лица - някои хоспитализирани, а други в общността.

 

Въпреки масовото разпространение на тази информация обаче, редица други учени изказват своето съмнение за нейната истинност. Според тях е възможна контаминация при взимането на лабораторната проба.

 

Едни от поддръжниците на тази теория са д-р Джефри Барет, директор на инициативата за изучаването на геномиката COVID-19 в Wellcome Sanger Institute в Обединеното кралство и д-р Том Пийкок, вирусолог от Imperial College London в Обединеното кралство.

 

Според някои еволюционни доказателства техните съмнения относно новия щам могат да бъдат потвърдени. Няколко експерти заявиха, че ако Делтакрон реално е нов рекомбинантен вариант, неговите проби биха се събрали в същия клон на филогенетичното дърво на SARS-CoV-2.

 

Делтакрон, от друга страна, се появява на случаен принцип в няколко клона, което би могло да породи съмнения за налична контаминация на пробата.

 

След появата на тези съмнения обаче, д-р Кострикис защити своето откритие. Според него заради по-високият процент на заразяване с Делтакрон сред хоспитализирани пациенти, отколкото при нехоспитализирани лица, хипотезата за замърсяване е по-малко вероятна.

 

Освен това пробите, които са идентифицирани като Делтакрон са били обработени посредсвом много и различни процедури за секвениране, в повече от една държава. Тези процедури намаляват значително вероятността от допускане на лабораторни грешки.

 

Оттогава екипът от Кипър съобщава в Cyprus Mail за откритието на още 52 случая на Делтакрон. Здравният министър на страната също защити констатациите на изследователите и заяви гордостта си от тяхното революционното изследване.

 

Въпреки необходиимостта от допълнителни анализи, които да потвърдят съществуването на Делтакрон, според малкото налични до момента данни, се предполага, че той не е с толкова сериозна симптоматика и тежко протичане.

 

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/deltacron-new-variant-or-laboratory-error#Claims-of-lab-contamination

https://cyprus-mail.com/2022/01/09/coronavirus-cyprus-deltacron-could-just-be-contamination-imperial-college-virologist-says/