Делта вариантът на коронавируса зачестява в Австралия и вече е преобладаващият във Великобритания.

 

В двете държави са регистрирани първите случаи на заразяване с този вариант на вируса при напълно ваксинирани. През последните седем дни с ковид-19 се е заразил ваксиниран служител на международното летище в Бризбейн и ваксинирана медицинска сестра, която е носела лични предпазни средства, докато работи в ковид отделението в Нов Южен Уелс.


 

По данни на британската здравна служба 26-годишната медицинската сестра, ваксинирана с две дози на AstraZeneca, не е имала симптоми на ковид-19.

 

Според австралийски епидемиолози, дори и да не защитават напълно от заразяване, ваксините срещу ковид-19 предпазват от хоспитализация и смърт. „Винаги има вероятност инфекцията да направи пробив, дори и при напълно ваксинирани, защото ваксините не са перфектни“, посочва Хасан Вали, доцент по епидемиология от университета La Trobe в Мелбърн пред The Guardian.

 

Данни на британското правителство2 показват, че две дози от ваксината на AstraZeneca имат около 60% ефективност за предотвратяване на симптоматично заболяване от варианта делта, докато две дози от ваксината на Pfizer имат 88% ефективност.

 

Ваксинацията предпазва и от разпространение на вируса. Изследване сред повече от 365 000 британски домакинства3 показва, че пълната ваксинация с Pfizer или AstraZeneca е свързана с 40 до 50% спад в предаването на вируса при наличие на ваксинирано, но заразено с вируса лице.

 

Според главния здравен инспектор на Нов Южен Уелс д-р Кери Чант досега във Великобритания няма нито един случай напълно ваксиниран срещу ковид, който да е приет в болница за лечение. Той допълва, че в реанимация от коронавирусна инфекция се лекува пациент с първа доза от ваксината на AstraZeneca.

 

Във Великобритания, където броят на смъртните случаи с ковид е над 150 000, се смята, че ваксинациите са предотвратили над 30 000 смъртни случая.

 

Почти 90% от възрастното население на Обединеното кралство вече е ваксинирано с поне една доза и по-голямата част от смъртните случаи на ковид, които сега настъпват, са при хора, които вече са били ваксинирани.1

 

Между 1 февруари и 21 юни 118 души във Великобритания с ковид-19 са починали, след като са получили две дози ваксина. Според британски здравни експерти това е очакван резултат от добра, но несъвършена ваксина. Те допълват, че при напълно ваксинирано население всички смъртни случаи ще бъдат при ваксинирани хора, но общият брой на смъртните случаи ще бъде нисък.

 

 

Източници:

  1. Australia Covid outbreak: Delta variant cases rise among fully vaccinated people | Health | The Guardian
  2. Vaccines highly effective against B.1.617.2 variant after 2 doses - GOV.UK (www.gov.uk)
  3. 35bf4bb1-6ade-d3eb-a39e-9c9b25a8122a (khub.net)