С една трета по-нисък риск от смъртност се отчита при прилагане на широко използваното и достъпно лекарство дексаметазон при тежко болни от COVID-19, подложени на вентилация и с една пета при тези на кислород, показват резултатите на най-голямото британско тестване на съществуващи терапии при коронавирусна инфекция The RECOVERY Trial


Около 19 от 20 пациенти с коронавирусна инфекция се възстановяват, без да е необходимо болнично лечение. Само част от приетите в лечебно заведение се нуждаят от кислород или механична вентилация. Очевидно медикаментът помага при болните с висок риск и предвид че половината от пациените на механична вентилация не оцеляват, намаляване на риска с една трета е от огромно значение, споделят британските изследователи.


Висши експерти там смятат, че британският опит може да е от полза за лечението на болни от COVID-19 по цял свят и да помогне за спасяването на хиляди хора. Британското правителство предприема стъпки да осигури достатъчна наличност на медикамента, дори в случай на втори пик на вълната. Към момента Обединеното кралство гарантира пред гражданите си, че разполага с 200 000 курса на лекарството в запасите си, които ще бъдат достъпни за пациентите.


Дексаметазон представлява синтетичен глюкокортикостероид и се използва от 60-те години. Назначава се като заместващо лечение при недостатъчна секреция на хормони от надбъбречната кора. Използва се за лечението на на ревматични, алергични и кожни заболявания, както и при някои състояния на очите, стомашно-чревния, респираторния тракт, форми на рак и реакции на отхвърляне след органна трансплантация, тъй като има противовъзпалително, болкоуспокояващо, противоалергично и потискащо действие върху имунна система.


Според изследователите той изглежда помага на организма да се справи с някои ефекти на коронавирусната инфекция, свързани със свръх реакция на имунната система, като "цитокиновата буря"


Проучването е ръководено от проф. д-р Питър Хорби и проф. д-р Мартин Ландрай от Оксфордския университет. 2000 пациенти в него са получили медикамента в хода на лечението си и техните резултати са били сравнени с друга група от 4000 души, при които то не е давано.


Резултатит показват, че рискът от фатален изход при пациенти на механична вентилация е намален от 40% на 20% и при пациенти на кислород от 25% на 20%.


Според проф. д-р Питър Хорби това е единственото лекарство, чието прилагане демонстрира толкова значително намаляване на смъртността от COVID-19. 


Терапията се прилага в продължение на 10 дни и същевременно е евтина, възлиза на около 5 британски лири за пациент, уточнява проф. д-р Ландрай пред ВВС, като прави допълнението, че то е безполезно при хора с по-леки симптоми на COVID-19 и че се прилага по лекарско предписание. 


Британските лекари подчертават, че то намалява смъртността при тежко болни от COVID-19 пациентите, при които се е наложила вентилация или кислородна терапия. Прилага се интравенозно при интензивно лечение и под формата на таблетки при друго болнично лечение.
Като всяко лекарство и дексаметазон има своите противопоказания и не се прилага при остри вирусни, бактериални и системни гъбични инфекции, когато не са подходящо лекувани и проява на Кушинг синдром в резултат на високи дози глюкокортикоиди. Лечението с него налага фина преценка според анамнезата на пациента за наличните му и минали заболявания и прием на други лекарства.


Друг медикамент, който досега е показал полза при лечението на болни от COVID-19 е антивирусният препарат ремдезивир, разработен срещу ебола, като на този етап се знае, че намалява продължителността на симптомите от коронавирусната инфекция от 15 на 11 дни, но няма данни дали влияе на смъртността. Ремдезивир за разлика от дексаметазон е нов медикамент от съвсем друга група. В началото на пандемичната вълна се залагаше много на противомаларийното лекарство хидроксихлорохин, при употребата на което срещу COVID-19 се регистрира увеличаване на смъртните случаи и сериозни сърдечни проблеми при пациентите, което наложи корекции в проучванията.