Витамин В12, който е в изобилие в месото, рибата или яйцата, е не само жизненоважен за предотвратяване на анемия, той също така предпазва от депресия.

 

Проучване на Trinity College Dublin, публикувано в British Journal of Nutrition, разкрива, че хората на възраст над 50 години с дефицит на витамин B12 имат до 51% по-висок риск от развитие на депресивни симптоми през следващите четири години.


 

Депресията е рисков фактор за когнитивен упадък и преждевременна смърт, особено в напреднала възраст.

 

Но въпреки важността на този нутриент, възрастните хора са групата с най-ниски нива на витамин В12, или поради лоша диета, или поради трудности при усвояването му.

 

За какво е важен витамин В12?

 

Витамин В12 е жизненоважен за поддържане на здравето на невроните и кръвните клетки.

 

Той също така участва във формирането на ДНК - генетичния материал, който се намира във всички клетки.

 

По този начин ниските нива на витамин В12 увеличават риска от мегалобластна анемия - заболяване на кръвта, което причинява слабост, умора и когнитивен спад.

 

Проблеми с усвояването на витамин В12

 

Необходимите количества витамин В12 варират в зависимост от възрастта.

 

Според Националните здравни институти - NIH, в Съединените щати, подрастващите и възрастните се нуждаят от 2,4 mcg на ден - изискване, което се увеличава при бременни или кърмещи жени.

 

При балансирана диета, богата на риба, месо, яйца или мляко, няма причина да се наблюдава дефицит на витамин В12.

 

Въпреки това, има хора, които имат трудности при усвояването на този витамин, защото стомахът им не произвежда достатъчно солна киселина - явление, което е по-често след 50-годишна възраст.

 

Хората, които страдат от автоимунни заболявания като атрофичен гастрит, глутенова ентеропатия, болест на Крон или които са претърпели операция на стомаха или червата, може да имат затруднения при усвояването на витамин В12.

 

Тези, които не ядат или ядат много малко храна от животински произход, като вегетарианци или вегани, също може да имат дефицит на B12.

 

В тези случаи е препоръчително да се приемат обогатени храни или хранителни добавки с витамин В12.

 

Депресия и липса на витамин В12

 

Проучването на Trinity College Dublin е анализирало ефектите от дефицита на витамин B12 в група от 3849 души на възраст над 50 години.

 

Изследователите стигат до заключението, че тези с ниски нива на това хранително вещество са имали до 51% по-висок риск от развитие на депресия през следващите 4 години.

 

И това е било така, независимо от фактори като физическа активност или нивата на витамин D, които имат защитен ефект срещу депресия.

 

Ниските нива на витамин В12 са по-чести при хора със затлъстяване, пушачи или с по-ниски доходи.

 

Като се има предвид увеличаването на самотата и депресията при по-възрастните хора след въвеждането на ограниченията срещу COVID-19, това проучване подчертава значението на увеличаването на приема или добавките на B12, за да помогне за смекчаване на потенциалните рискови фактори за депресия при по-възрастни хора, подчертава Роуз Ан Кени, водещ изследовател на изследването.

 

До какво води липсата на витамин В12?

 

Тялото съхранява витамин В12, поради което симптомите на неговия дефицит могат да отнемат години, докато се проявят.

 

Първите признаци са умора и слабост, което може да показва мегалобластна анемия.

 

Изтръпванията в ръцете показват проблем с нервите.

 

Витамин В12 е ключов за невроните. Хроничният дефицит е свързан с лоша памет, объркване, проблеми с равневесието и, както показа това проучване, депресия.

 

Ниските нива са свързани с повишен риск от рак, показват проучвания.

 

Има и проучвания, които свързват липсата на този витамин с повишен риск от сърдечни и мозъчно-съдови заболявания.

 

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/falta-vitamina-b12-riesgo-depresion_6614

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/low-vitamin-b12-but-not-folate-is-associated-with-incident-depressive-symptoms-in-communitydwelling-older-adults-a-4-year-longitudinal-study/B1EA518340197FA07B97FF04766F6E22