Сред основните функции на витамин В12 е да поддържа нервните и кръвни клетки здрави и да подпомага правилното протичане на процесите по копиране и размножаване ДНК на клетките. Случва се хранителният режим да е беден на витамина, от което може да пострада работата на мозъка. 


Витамин В12 е от групата на водоразтворимите и е познат и като цианокобаламин. Необходима е за метаболизма на аминокиселината хомоцистеин, чиито повишени нива водят до сърдечни заболявания.


Дефицитът на витамин В12 може да доведе до анемия, която се развива постепенно във времето и може да се влоши, ако не се вземат мерки навреме. При ниски стойности на витамин В 12 в организма е възможно да се появи болка от едната страна на лицето. Не може да се даде точно описание на тази болка, тъй като тя се описва различно от пациентите. Може да се появи като тъпа болка под скулата до окото, може да се случи да е стрелкаща през челото или спускаща се от скалпа до края на носа. Обикновено е краткотрайна, но се споменава, че е мъчителна.Лицевата невралгия може да е свързана с дефицина на витамин В12, показва проучване на MD Edge Neurology, предстването на 14 конгрес на Мужданордното дружество по главоболие.
Дефицитът на витамина може да причини изолирана лицева невралгия1, независимо от тригеминалната невралгия и периферната невропатия. Учените намират, че лечението с витамин В12 под инфекционна форма облекчава състоянието и пациентите споделят за облекчаване на болката и изтръпване на засегната страна.


При изследванията също така се открива, че при хората с лицева невралгия често се появява лабиален херпес, чиято изява намалява с приложението на лечението. 
Болката в устата също може да се дължи на дефицит на витамин В12 и да е форма на лицевата невралгия. Стоматологичните проблеми не са изключени обаче, засегнатият може да се оплаче от усещане за парене в устата, глосит – възпаление на езика, афти.


Симптомите са свързани с намаления брой на чревени кръвни клетки заради дефицита на витамин В12 и по-малкото количество кислород, което стига до езика и тъкани на устната кухина.


Синтезира се от бактерии, намиращи се в животински организми. Негов източник са храни от животински произход като черен дроб, червено месо, мляко и млечни произведения, яйца, някои видове риба като скумрия, треска, сардини и сьомга, и морски храни, например миди. Намира се в маята и някои соеви продукти.

 

Източници:

1. https://www.mdedge.com/neurology/article/73285/pain/facial-neuralgia-may-be-linked-vitamin-b12-deficiency