В последните няколко години липсата на магнезий се спряга като причина за различни състояния като стрес, безсъние, крампи, умора, тревожност и т.н. Какво всъщност представлява хипомагнезиемията и до какво може да доведе липсата на магнезий?

 

Хипомагнезиемията или ниските нива на магнезий в кръвта е състояние, което може да е причинено от бъбречно заболяване, обилна и продължителна диария и повръщане, хронична злоупотреба с алкохол. Възрастните хора са рискова група за състоянието хипомагнезиемия.


 

Причината за това може да бъде намаленият им апетит и много често срещано нарушено усвояване на нутриенти от тънките черва. В допълнение на тези обстоятелства се смята, че бедната на магнезий диета също е причина за дефицит на минерала.

 

В резултат на понижените нива на магнезий се наблюдава и хипокалциемия (понижени нива на калций в кръвта), което води до влошава на костното здраве. Други симптоми на магнезиев дефицит включват мускулни крампи, в редки случаи припадъци, гадене и повръщане, отпадналост, умора, раздразнителност и обърканост.

 

Имайки предвид огромното значение на магнезия в изграждането на костните структури, не е изненада, че дълготрайният дефицит на магнезий в тялото се свързва с повишен риск от развитие на остеопороза. Магнезиевият дефицит се свързва и с редица други хронични заболявания като: сърдечни болести, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и т.н.

 

Можем ли да се предозираме с магнезий. До момента няма документирани случаи на магнезиева токсичност от магнезия, който приемаме чрез диетата. Симптомите на предозиране и магнезиева токсичност се наблюдават при дълготрайна злоупотреба с високи дози магнезий под форма на хранителни добавки.

 

Предозирането с магнезий включва симптоми като обилна диария, гадене и повръщане, съпроводени със силни крампи в коремната област. В екстремни случаи, много високите дози магнезий могат да причинят нарушение в киселинно-алкалното равновесие, силна дехидратация, сърдечен арест и дори смърт. Хипермагнезиемия (повишени нива) може да възникне при хора с нарушена бъбречна функция, които приемат големи дози магнезий на таблетки (спортни напитки, антиациди, добавки с магнезий).