Дапаглифлозин принадлежи към групата на пероралните антидиабетни лекарства, които понижават кръвната захар. Медикаментът беше одобрен от европейската агенция по лекарствата на 12 ноември 2012 г. Показан е за възрастни пациенти над 18 години за лечение на недостатъчно контролиран захарен диабет тип 2 като към лечението се добавят диета и физическа активност.


Медикаментът е средство на избор, когато употребата на метформин се смята за неуместна поради непоносимост, а също може да се назначи като добавка към други лекарствени продукти за лечение на диабет тип 2.

 


Как действа дапаглифлозин? Диабет тип 2 е заболяване, при което панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, за да контролира нивото на глюкоза в кръвта или когато организмът не може да усвоява ефективно инсулина. Това води до високи нива на глюкоза в кръвта. Лекарството действа като блокира протеин в бъбреците, наречен натриево-глюкозен котранспортер 2. Това е протеин, който абсорбира глюкоза от урината в кръвообръщението при филтрирането на кръвта в бъбреците. Дапаглифлозин блокира действието му и по този начин спомага за изхвърлянето на повече глюкоза с урината и така намалява нивата ѝ в кръвта.

 

Дозировка и начин на приложение. Обикновено медикаментът се предписва в дозировка от 10 мг веднъж дневно. Когато дапаглифлозин се използва в комбинация с инсулин или стимулатор на инсулиновата секреция е възможно намаляване на дозата. По този начин се намалява рискът за развитие на хипогликемия (понижена кръвна захар).

 

При пропуснат прием обичайната доза може да се вземе и по късно, но само ако до следващия прием остават най-малко 12 часа. Ако времето е по-малко трябва да се изчака следващият прием и да се вземе нормалното количество, т.е. еднократно предписаната доза. Не се приема двойна доза, за да се компенсира пропускът.

 

Нежелани лекарствени реакции. Най-честата нежелана лекарствена реакция при дапаглифлозин, която се наблюдава при повече от 1 на 10 пациенти) е хипогликемия, когато се употребява в комбинация с други антидиабетни медикаменти. Хипогликемията се разпознава по симптоми като треперене, сърцебиене, изпотяване, тревожност, главоболие, затруднено зрение, глад. Други странични ефекти са гениталните инфекции, болки в гърба, отделяне на голямо количество урина, промени в концентрацията на холестерола в кръвта и др.

 

Библиография: 

Lippincott Illustrated Reviews: Pharmacology (Lippincott Illustrated Reviews Series) Seventh, North American Edition
Medical Pharmacology at a Glance, 8th Edition