За съжаление, на всеки му се е налагало в определен момент от живота да взима антибиотик. И това, което масово се научи през последните едно-две десетилетия, е, че антибиотиците влияят на чревната микрофлора и предписанието за тях обикновено е придружено с пробиотик. През последните години все по-често се говори, че антибиотиците имат сериозен принос за увреждането на имунитета, точно защото убиват естествената чревна микрофлора отговорна за осигуряването на този имунитет.

 

Науката обаче е далеч по-напред в разкодирането на влиянието на чревния микробиом върху здравето. Все повече се говори за взаимовръзката между съдържащи се в червата микроорганизми, влияещи по директен или индиректен път на синтеза на съединения, имащи отношение с определени мозъчни функции. В научните издания се стига до смелите предположения, че настроенията, емоциите, нагласите ни, вероятно са зависими от работата на едни или други микроорганизми, които носим в червата си.


 

Все още се изучава, но със сигурност, непрекъснато се доказва един или друг ефект на паразитни и други инфекции за развитието на едно или друго заболяване, които медицината е определила като автоимунно или ментално.

 

И докато за едни тези думи, звучат фантастично, други правят стъпка по стъпки своите постижения в науката. Такъв е опитът на младия, но вече световноизвестен лекар, д-р Едуард Рослер, който превръща семейната лаборатория в научно изследователски център и поставя стандарт в диагностиката на чревните възпалителни процеси. Той и екипът му се съсредоточават в изучаването на цялостния микробиом, петогенната чревна микрофлора, хистамин, серотонин, допамин, зонулин, ДАО и други, съдържащи се и отделящи се в червата. Д-р Рослер смело говори за връзката между чревното здраве, автоимунните заболявания и... проблемите в развитието в детска възраст. Безспорен факт е, че неговите биохимични терапевтични протоколи се оказват от полза при лечението на деца с нарушения в развитието и проблеми от поведенчески характер. И първи, отбелязват този ефект специалистите, които работят с тези групи деца.

 

Именно затова специалисти като Лучия Таскова, психолог и управител на консултативно-терапевтичния център „Веселата къща“ решава да инициира покана за гостуване на д-р Рослер в Пловдив, за да могат родителите, специалистите, които работят с деца и медици да получат информация директно от него за възможностите на метода, неочакваната връзка между чревното и мозъчното здраве и резултатите от научната работа на изследователския екип.

 

Д-р Едуард Рослер може да видите утре от 16.00 ч. в залата на Общинския съвет на град Пловдив, на ул. „Авксентий Велешки“ 20, когато ще изнесе лекция за "Чревното функциониране и детското здраве" . Входът е безплатен. Информация за налични места и възможности за контакт със специалиста можете да получите на контактите в приложената тук връзка.