Д-р Лъчезар Танчев е акушер-гинеколог, специалист по роботизирана и лапароскопска хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Преминал е сертификационни обучения за роботизирана хирургия Da Vinci в Страсбург и Истанбул, както за асистент до пациента, така и за конзолен хирург. Д-р Танчев е сред малкото лекари в България, развили научни разработки в сферата на роботизираната хирургия. През 2012 г. той придобива докторска степен с дисертация на тема „Проучване върху избрани анатомични структури в хода на минимално инвазивната радикална хистеректомия съчетана с тазова лимфна дисекция".

 

- Д-р Танчев, Вие сте оперирал и асистирал в над 1000 гинекологични роботизирани интервенции. Какво е нивото на България по отношение на операциите с революционната система Da Vinci?


 

Към момента в България има 7 работещи системи Da Vinci. Развиват се направленията гинекология, урология, коремна и гръдна хирургия. Радвам се, че в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" отскоро имаме удоволствието да работим с новата платформа от най-висок клас Da Vinci Xi. В нея възможността за интердисциплинарни интервенции е значително подобрена. Нерядко работим съвместно с хирургичен или урологичен екип, като така третираме заболявания, обект на различни специалности. Щастлив съм, че и практически, и технически не отстъпваме по нищо от световните трендове.

 

- Имат ли шанс българските лекари да се учат от светилата в робот-асистираната хирургия? И как се случва това по време на пандемия?

 

Възможностите за обмен на информацията са изключително улеснени. В момента, например, се провежда онлайн майсторски клас за сентинелната лимфна дисекция при онкогинекологичните заболявания на IRCAD в Страсбург, Франция. В реално време водещи хирурзи от САЩ и Европа показват и обясняват тънкости. За един ден може да се видят толкова много техники и подходи, колкото не е възможно да се усвоят в рамките на една професионална кариера.

 

- Какво повече дава на пациента роботизираната хирургия пред класическата, отворена хирургия?

 

По-бързо възстановяване, по-малка болка и кръвозагуба, по-рядко възникване на сраствания. Всички тези предимства са добре известни. А доказателството за тях е големият брой минимално инвазивно оперирани пациенти. 


За хирургичния екип голямо предимство на роботизираната хирургия е ергономията на работа, особено при по-продължителните операции. Също  по-добрата визуализация в четири измерен формат и прецизността, с която се извършват движенията на инструментите - последното е особено важно при работа около големи кръвоносни съдове и жизнено важни структури в малкия таз.


При пациентите с наднормено тегло предимство е и възможността за включване на 3 роботизирани и още 2 асистентски ръце, чрез които се осигурява достъп до оперативното поле.

 

- При класическите хирургични операции съществува макар и минимален шанс ръката на хирурга да трепне. Системата Da Vinci дава ли ви някакво предимство в това отношение?

 

Треморът на ръката напълно се филтрира от системата. Освен това работният край на инструментите се движи на 360°, позволява свобода на движение, подобна на тази на човешката ръка и по-голяма прецизност. Da Vinci разполага и със сензори, които не позволят движение на инструментите в определени моменти - например, когато не наблюдаваме хирургичното поле.

 

- Поддръжката на системата Da Vinci често е сравнявана с поддръжката на самолет. Защо?
 
По отношението на поддръжката, системата е под постоянно онлайн наблюдение. Движещите елементи се подменят периодично. Инструментите са „чипирани“ и имат определен брой употреби, след което стават неизползваеми. Ръцете на системата са облечени в стерилни ръкави за еднократна употреба. Всичко това има своята цена, но дава и сигурност на експлоатацията.

 

- Защо решихте да се посветите на робот-асистираната хирургия?

 

Минимално инвазивната хирургия е философия, чрез която ние, хирурзите се опитваме да спазим един от основните принципи в медицината - да вредим по-малко. Роботизираната хирургия ни дава шанс да извършваме по-сложни интервенции по минимално инвазивен начин. Самият аз винаги съм се стремил към иновациите. Може би това е характерно за представителите на моето поколение.

 

- В какви ръце Da Vinci работи най-добре?

 

Хирургичните роботи в медицината действат на принципа господар-роб. Роботът ще изпълни точно това, което е зададено от хирурга. Ако не са на лице познанията, роботът не би могъл да помогне.

 

- Кои са най-възрастните пациенти, които са се доверили на Вас и на Da Vinci?

 

Най-възрастната жена беше на 92 години. Но аз предпочитам не да оценявам възрастта, а това как се чувстват пациентите и какво е желанието им за живот.

 

- Кои състояния, влошаващи качеството на живот на жените, могат да бъдат лeкувани с Da Vinci?

 

Едно от тях е смъкването на женските полови органи и незадържането на урина. Това е състояние, което най-често се наблюдава при жени след менопауза. Има различни техники за консервативно и оперативно лечение. При една от тях се извършва повдигане на влагалищитето, с помощта на специално създадено за това платно. Роботизираната хирургия значително помага при извършването на тази интервенция.