При болни от COVID-19 може да се наблюдава специфичен обрив на лигавицата на устната кухина, посочват испански медици в JAMA Dermatology.


Кожните прояви при COVID-19 вече са описани многократно, но изявите на инфекцията в устната кухина се представят в научно издание едва сега. Заради предпазливост от заразяване огледът на устата и гърлото досега е извършван рядко, коментират дерматолозите от университетската болница "Рамон и Кахал" в Мадрид.


Екипът прави заключенията си на база внимателно изследване на обривите при 21 души, болни от COVID-19, при шест от които се намира специфично възпаление на лигавицата на устната кухина. Пациентите са наблюдавани системно в периода 30 март – 8 април.Енантемът се наблюдал по небцето и бил под формата на петна и малки кръвоизливи. Изявата му се случвала около 12 ден средно от началото на инфекцията, в диапазон между 2 и 24 ден.


Обривите били класифицирани от лекарите в 4 категории: петехиални (обриви с множество малки подкожни кръвоизливи), макулни (червеникави обриви без промяна на кожния релеф, петна), макулни с петихии или еритематовезикуларни (малки мехурчета, изпълнени със серозна течност), като последният не е наблюдаван при пациентите. 


Възрастовият диапазон на пациените е бил между 40 и 69 години, като 4 от тях са жени другите двама мъже.


При пациентите с уртикария или типични макулопапуларни обриви не е наблюдаван енантем в устната кухина.


Продължителността на петехиалния енантем била по-кратка, в сравнение с макулни с петихии.


Въпреки малкия брой наблюдавани пациенти, авторите на изследването смятат, че то може да е от полза за медиците. В труда си те доказват някои специфични обриви, причинени от вируси.


Изявата на енатемите не били свързани с каквото и да било приложено лечение.


Обриви заради коронавирусната инфекция се наблюдават не за първи път, но научната общност тепърва събира доказателства за връзката между тях. Описаните случаи на енантем при COVID-19 от испанските дерматолози са с характерните особености като вид и локация за вирусните инфекции. Затова и изследователите предполагат, че инфекцията причинява лезиите по лигавицата.