Учени са анализирали данните за здравословното състояние на приблизително 12 милиона души. Те проверяват за налична връзка между инфекцията със SARS-CoV-2 и психиатричните състояния.

 

Те са открили връзка между инфекцията със SARS-CoV-2 и продължителните проблеми със съня и умората, но не и състояния като депресия, самонараняване и тревожност.


 

Изследванията показват, че много хора изпитват умора, мозъчно замъгляване и проблеми със съня след заразяване със SARS-CoV-2. Според други проведени наблюдения психичното здраве на пациентите се влошава, но тревожността или депресията невинаги са налични.

 

Учените от университета в Манчестър във Великобритания, които ръководят проучването, съобщават, че около 37% от хората в САЩ са заразени със SARS-CoV-2. Въпреки това, само 1 на 4 души са тествани.

 

Авторите на изследването сравняват оценката на психиатричното здраве на тези, които са дали положителна проба за SARS-CoV-2, с тези, които са дали отрицателна.

 

Проучването е публикувано в сп. JAMA Network Open.

 

Изследователите откриват връзка между SARS-CoV-2 и повишен риск от проблеми със съня и умора, но не го свързват с други психиатрични състояния, като депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство.

 

Изненадващо за тях рискът от развитие на психиатрично отклонение е сравнително един и същи при хора с позитивен резултат за COVID-19 и такива с отрицателен. Следователно появата на такъв тип симптоматика най-вероятно зависи от индивидуалните характеристики на човека.

 

Данните, използвани за проучването, са получени от Clinical Practice Research Datalink Aurum. От тях може да се разбере клиничната история на пациента - диагноза, симптоми и терапии.

 

Включените в изследването хора са на възраст над 16 години, които са посетили здравно заведение в периода между 1 февруари и 9 декември 2020 г.

 

Участват общо 11 923 105 човека, от които 232 780 - 2%, дават положителен резултат за COVID-19 по време на проучването.

 

Механизмът, по който се нарушава съня не е известен, но се предполага възможно влияние на възпалителни процеси.

 

Възтановяването от инфекция е индивидуален процес, който протича по различен начин при всеки пациент. Възпалителният отговор може да се проявява дълго след острата фаза на заболяването.

 

Умората също зависи от много фактори.

 

Източници:

https://www.nature.com/articles/s41598-021-95565-8

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8023694/

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2786180?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=111621