Здравните регулатори в САЩ, Израел и Европейския съюз (ЕС) обявиха през юни, че съществува връзка между широко използваната ваксина срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech и развитието на сърдечно възпаление в много редки случаи. Информацията за тези нежелани странични ефекти, настъпили по-често при млади мъже на възраст от 20 до 34 години, бе добавена в кратката характеристика на продукта.

 

Според ново проучване рисковете от развитие на сърдечно възпаление са по-високи при хората, заразени с коронавирус, отколкото при ваксинираните с РНК ваксини. Данните от проучването са публикувани в New England Journal of Medicine. Те показват, че на всеки 100 000 души, на които е била приложена ваксината на Pfizer-BioNTech, има вероятност един до пет да развият миокардит, който иначе не би се проявил. Изследователите са направили този извод въз основа на данни от голямата израелска здравно-осигурителна компания Clalit Health Services.


 

Този процент е по-висок сред хората, заразени с коронавирус, коментират още изследователите и уточняват, че в този случай вероятността от миокардит е 11 на 100 000 души.

 

Данните от проучването идват дни, след като ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech стана първата ваксина с пълен лиценз в САЩ за хора на възраст над 16 години, което се очаква да убеди скептично настроените хора да се ваксинират.

 

Изследователите сравняват честотата на страничните ефекти сред 884 828 ваксинирани и същия брой неваксинирани. От тях 21 души са сигнализирали за миокардит във ваксинираната група – и то предимно млади мъже - в сравнение с 6 души сред неваксинираните. Повечето нежелани странични ефекти при ваксинираните са били леки, но някои, като миокардит, могат да бъдат с по-сериозни последици за здравето, коментират изследователите.

 

Те също анализират честотата на нежеланите странични ефекти при повече от 240 000 заразени с коронавирус пациенти. Резултатите показват, че инфекцията с COVID-19 сама по себе си е силен рисков фактор за миокардит, а също така значително увеличава риска от други сериозни нежелани събития, казват те.

 

„За мен това е наистина добро проучване отчасти, защото взема данни от една и съща система, и се опитва да предостави повече информация, не само за потенциалните рискове от ваксинацията, но и за потенциалните ползи от нея“, коментира за Ройтерс д-р Грейс Ли от Станфордския университет, чиято редакционна статия е публикувана с доклада.

 

Ваксината на Pfizer, заедно с другата РНК ваксина срещу COVID-19 на Moderna, беше подложена на по-строг регулаторен контрол и проверки в няколко държави след някои съобщения за случаи на сърдечно възпаление.

 

Израелското министерство на здравеопазването заяви през юни, че е възможно да има връзка между развитието на миокардит и перикардит и ваксината срещу COVID-19 на Pfizer.

 

Източници:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2110475

https://www.business-standard.com/article/current-affairs/heart-inflammation-more-common-after-covid-than-pfizer-vaccine-study-121082600536_1.html

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/heart-inflammation-risk-boosted-slightly-by-vaccine-more-by-covid-19-study-2021-08-25/?utm_campaign=trueAnthem%3A%20Trending%20Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=facebook&fbclid=IwAR0rqbVkyplkPEPOxt6ggTsIz1GyDB-2cs3YRwgvtDMybSEuCZtrmmFN2Rc