Още в началото на пандемията се установи, че инфекцията протича по-тежко при хора със сърдечносъдови заболявания. Въпреки драстично намалялата смъртност от тогава насам, болестите на сърцето и съдовете продължават да се един от най-рисковите фактори.

 

Ето какво казва д-р Дара Лий Люис от Харвардския медицински университет за протичането на вируса при хора със сърдечни заболявания и влиянието на инфекцията върху състоянието.


 

Някои патологични състояния, например диабет, влошават състоянието при инфекция с Covid-19, вследствие на компроментиран имунен отговор, други като астмата увреждат белодробната тъкан и по този начин правят и инфекцията по-тежка.

 

Прекараните миокардни инфаркти и увредената сърдечна мускулна тъкан намаляват възможността на организма да се справи с по-тежки стресови състояния, каквото е и инфекцията с вируса на 2020 г.            

 

Високата температура, нестабилното кръвно налягане, намаленият прием на кислород и коагулационните проблеми в кръвта са все симптоми на инфекцията и значително усложняват сърдечната дейност, която при хора със сърдечносъдови проблеми е вече компроментирана.

 

Често в комбинация с болестите на сърцето са налице и метаболитни нарушения, като затлъстяване, диабет или предиабет, които сами по себе си причиняват хронично възпаление и увеличават риска от образуване на тромби в съдовете. Това в комбинация с вирусната инфекция значително увеличава риска за пациента.

 

Вирусът допълнително уврежда сърцето по няколко начина. Рядко той може да проникне в сърдечната тъкан и да причини възпаление. По-често обаче вреди индиректно, чрез нарушения в приема на кислород.

 

В повече от ¼ от случаите на Covid-19 се наблюдава повишение в нивата на тропонин – ензим, който се увеличава при увреждане на сърдечната мускулната тъкан.

 

Според статистиките голяма част от заразените прекарват инфекцията леко, 20% развиват пневмония, а само 5% развиват тежка симптоматика.

 

Тежките симптоми се появяват вследствие на бурно реагиращата имунна система. В кръвта се отделят много медиатори на възпалението (цитокини) – образува се така наречената „цитокинова буря“.

 

Възпалението на сърдечния мускул, наречено миокардит, се наблюдава при по-тежките случаи и може да настъпи вследствие на директна инвазия на тъканта от вируса или поради настъпилата цитокинова буря.

 

При миокардита сърцето може да се разшири, което се отразява на помпената му функция. С това намалява кръвното налягане и се появява течност в белия дроб.

 

Ново проучване на университета твърди, че леки форми на миокардит се наблюдават по-често от очакваното.

 

Повишената температура и самата инфекция забързват сърдечната дейност, което увеличава и кислородната консумация на сърцето.

 

Настъпват и различни епромени в кръвното налягане, които също натоварват органа. По-ниския прием на кислород, по-високата нужда от такъв в сърцето и допълнителния стрес увреждат тъканта, особено тази на коронарните артерии и увредената от прехождащи състояния.

 

Д-р Люис съветва сърдечно болните да предприемат нужните мерки за укрепване на сърдечното си здраве – такива са правилната диета (Например средиземноморската), приема на нужните лекарства, спорт и др. Така ще се защитят по-ефективно и от вируса, и от следващи сърдечносъдови заболявания.

 

Източник: https://www.health.harvard.edu/blog/covid-19-and-the-heart-what-have-we-learned-2021010621603